Poslouchat doma praskání ohně je neskutečně uklidňující a příjemné. Někdo však dřevem vytápí celý dům i bez toho, aby si tohoto zážitku mohl užívat, protože krb nevlastní.

V obou případech však platí, že efektivní vytápění s dobrou výhřevností je závislé na tom, jaké dřevo k vytápění používáte. Některé je vhodné, jinému byste se měli vyhnout. Záleží i na tom, jak je dřevo vysušené. Proto ho vždy skladujte na suchém a dobře větraném místě.

Vlhkost je na obtíž

Dřevo by vždy mělo být dokonale proschlé, nejlépe alespoň dva roky. Díky tomu bude mít perfektní výhřevnost. Vlhké dřevo totiž vydá většinu tepla na odpaření vlhkosti. Někdy se mezi kůrou a dřevem může vyskytovat i 75 % vody. Navíc takové dřevo uvolňuje i dým a dehet a dochází ke znečištění kouřovodu i kotle či krbu a následně i k ucpávání komína.

Jaká je ideální vlhkost dřeva

Měla by být pod hranicí 20 %. Čerstvé dřevo ji mívá kolem 50 % a dřevo vyschlé v lese asi tak 25 až 30 %. Pokud budete skladovat dřevo naštípané na menší polínka, jeho prosychání značně urychlíte.

Na správně proschlém dřevě byste měli vidět praskliny. Ve chvíli, kdy s dvěma poleny praštíte o sobe, zvuk by měl být znělý. Můžete vyzkoušet i trik s igelitovým sáčkem. Vložte do něj jedno poleno a nechte jej ve vytopené místnosti. Pokud sáček zvlhne, dřevo je stále vlhké.

Které druhy jsou nejvhodnější

Měkké dřevo, jako smrk, modřín, borovice, jedle, kaštan, bříza, lípa, olše, vrba a osika, se používá zpravidla na podpal. Tento druh dřeva mívá příliš obnažené plameny s málo žhavými uhlíky. Rychle hoří a létá z něho drobný popel.

Ke kvalitnímu vytápění používejte tvrdé dřevo, které je mnohem výhřevnější. Když hoří, jeho oheň je stabilní, plamen je vysoký a sálavý a jeho uhlíky jsou dlouho a žhavé. Sálá z nich teplo i několik hodin. Takže si k topení připravte hlavně dub, buk, jasan, habr a ovocné stromy.

Jakému dřevu se vyhnout

V žádném případě k vytápění nikdy nepoužívejte chemicky ošetřované dřevo. Stejně tak se vyhněte i takovým kusům, které jsou barvené, navoskované nebo naolejované. Nevhodné jsou i lepené dřevotřísky, železniční pražce, překližky, staré palety a další dřevěný odpad.

Zdroje: www.izahradkar.cz, www.idnes.cz, www.milujemedrevo.cz