Japonská příprava čaje
Zajímají vás různé druhy čaje, jste návštěvníkem čajoven nebo na ně alespoň z dob mládí vzpomínáte? Kultura a atmosféra těchto míst je velmi zajímavá a někdy až mystická či jinak strhující. Nicméně vynikající čaj si můžete doma připravit i sami. Jen to nedělejte jako obvykle a naučte se připravovat čaj tak, jak se to opravdu má dělat.
Samozřejmě že japonský způsob není jediný správný a nejen způsoby, ale i čaje jsou velmi různé. Nicméně právně Japonci z přípravy udělali nejen událost, ale také přípravu vypilovali k dokonalosti.
Jak připravit zelený čaj Sencha Yabukita Kirishima? To vám poví Lukáš Vaníček na stejnojmenném YouTube kanále. Nejenže se mu můžete podívat pod ruce, ale navíc se dozvíte i několik zajímavých informací. Třeba také, proč se vám může zdát zelený čaj nahořklý.
Jak připravit zelený čaj?
Příprava není nijak složitá, a kromě hezoučké čajové sestavy či krásného teploměru, můžete dobrý zelený čaj na japonský způsob připravit i s pomocí moderní rychlovarné konvice. Respektive takové, která vám nabízí ohřát vodu na konkrétní teplotu.
Šálky na čaj jsou spíš mělké a široké misky, nicméně vy si můžete připravit čaj do jakéhokoli nádobí. V širším hrnečku čaj lépe chladne a vychutnáte si při pití také lahodné aroma. Navíc, co si budeme vykládat, i na vzhledu záleží.
Také krásná miska nebo pěkný hrnek udělají i z obyčejného zeleného čaje okamžik, na který jste celý den čekali. Japonský šálek je nicméně drobnější a má obsah jen okolo 120 ml, s čímž je třeb počítat.
Nutné je nádobí si nahřát, měřit čas, mít kvalitní sypaný zelený japonský čaj a také sítko, pokud vaše konvička nemá jemné sítko již uvnitř. Typicky se nachází mezi nádobou konvičky a zobáčkem, možností je použít také například sítko skleněné nebo keramické, které se vkládá pod pokličku konvičky. Kovová sítka se nedoporučují, protože mohou změnit chuť nápoje.
Podle čaje zvolte teplotu i čas louhování
Různé druhy čaje mohou vyžadovat různé teploty, ale také množství použité na přípravu jednoho šálku. Připravte se na to, že louhování je velmi rychlé a budete proto odměřovat minimálně 30, maximálně však 120 vteřin.
Zde se můžete podívat na různé typické zelené japonské čaje, vhodné množství na jeden šálek o cca 120 ml, správnou teplotu vody a doba louhování:
- Sencha, 2 až 3 g, 70–80 °C, 30–60 vteřin,
- Gyokuro, 4 až 5 g, 50–60 °C, 90–120 vteřin,
- Bancha, 3–4 g, 80–90 °C, 30–60 vteřin,
- Hojicha, 3–4 g, 90–95 °C, 30–60 vteřin,
- Genmaicha, 3–4 g, 80–90 30–60, 30–60 vteřin.
Zdroje: theglobeandmail.com, justonecookbook.com