Počínající jaro je ideálním časem i na houbaření. V přírodě se totiž začínají objevovat kromě prvních jarních rostlin i houby. Nejsou tak známé jako kusy, které se vyskytují během léta a podzimu a jsou nejen vynikající chuti, ale některé druhy se sbírat i vyplatí.

Jaké jarní houby sbírat? Na inspirace pro jarní houbaření se podívejte na YouTube videu na kanálu Šumavská houbička:

Zdroj: Youtube

Češi jsou národ houbařů

Je známo, že houbaření je oblíbené hobby mnoha českých domácností. Baví nejen seniory, ale i střední generaci včetně malých dětí. Nejvíce se však na houby chodí během léta a počátkem podzimu. Jedlé houby však rostou v přírodě celoročně. Během jarního období roste kolem 80 druhů hub, z toho je jich přes 20 jedlých, ostatní nejedlé, jedovaté nebo vzácné druhy. Které druhy jsou jedlé, a navíc i cenné?

Sbírejte kačenku českou

Tento druh jarní houby patří k těm nejznámějším jedlým a zároveň i nejchutnějším. Už během března často vystrkuje z půdy své charakteristické hlavičky. Nejčastěji kačenku českou najdete v listnatých porostech, pod růžokvětými dřevinami jako je třešeň, švestka, trnka či hloch, ale i v blízkosti jasanů a osik. Kačenkám se daří v zásaditém podloží, takže bohatě rostou všude tam, kde se vyskytují vápenité půdy.

Mají typický žlutohnědý až hnědý klobouk, který je hluboce žebrovaný. S nohou je srostlý jen ve vrcholové části, připomíná velký „náprstek“. Válcovitá noha je světlého odstínu, u starších hub postupně žloutne a tuhne. Proto je ideální k jídlu sbírat mladé kusy, nejlépe s již velkým kloboukem.

Kačenky jsou oblíbené nejen pro svou výraznou a nezaměnitelnou chuť, ale i pro své pronikavé aroma. Jedná se o houbu s poměrně vysokou tržní hodnotou, proto je většinou pouze v menu luxusních restaurací. Většinou se hodí nejen do polévek, omáček a salátů, ale skvěle obohatí i křupavý toust!

Vzhledem k tomu, že kačenky rostou hromadně na jednom místě, můžete si kromě uspokojení chuťových buněk i příjemně přivydělat. Na malém prostoru tato houba dokáže vytvořit i stovky plodnic. Cena za kg se pohybuje okolo 1000 Kč.

Vyrazte na smrže

Během dubna a května můžete narazit na smrže. A to nejen obecného, ale i špičatého a polovolného. Najdete je na podobných místech jako kačenky. Nejvíce se vyskytují v blízkosti jehličnatých stromů, v trávě a pod jasany, osikami a lískami, ale není výjimkou, že rostou i v městských parcích nebo na záhonech s mulčovací kůrou.

Oproti kačenkám mají smrže celý klobouk přirostlý k noze. Klobouk mívá hnědý až našedlý odstín a je zvrásněný. Připomíná trochu včelí plástev. Noha houby je dutá.

Všechny smrže jsou velmi ceněné jedlé houby, a to pro svou jedinečně aromatickou chuť a také pro léčebné účinky. Obsahují látky důležité pro dobrou imunitu těla. Na území naší republiky se jich vyskytuje něco kolem 10 druhů a všechny jsou jedlé. I smrže patří k velmi ceněným houbám, jejich cena může být i přes 1 000 Kč za kg. Patří k nejdražším houbám, hned po lanýžích!

Související články

Zdroje: www.fresh.iprima.cz, www.blesk.cz, www.ceskestavby.cz