Co budeme potřebovat

  • březové větvičky dostatečně dlouhé mladé a pružné
  • 2 hrnkové hyacinty (různé barvy)
  • 2 plnokvěté žluté pryskyřníky
  • mech
  • kartonový košíček nebo miska
  • zelený aranžovací drátek
  • motýl nebo miniaturní závěsné hnízdečko na dekorování, pro velikonoční využití můžeme aranžmá doplnit velikonočními symboly (vajíčka, kuřátka, ptáčci)
  • pevnější větev porostlou mechem na konci ve tvaru Y
  • igelitový sáček
  • delší hřebíky cca 8 ks

Na práci se nám bude hodit kladívko, tavná lepicí pistole, dřevo ve tvaru obdélníku vhodné na základnu celého aranžmá.

Příprava materiálu

Nastříhané větvičky břízy začneme skládat do svazku všechny stejným směrem, tak, aby z nich jehnědy hezky splývaly na jednu stranu. Svazek si nejprve na pevném konci spojíme gumičkou. Hyacinty vyjmeme z květináčů, z kořínků opatrně omyjeme hlínu a necháme je okapat. Pryskyřníky ještě před uložením do aranžmá mírně zalijeme, aby později nevysychaly. Papírový košíček, nebo misku vyložíme igelitovým sáčkem, aby nenasákl vodou z květin. Pokud máme mech příliš vyschlý, pokropíme jej, aby získal výraznější zelenou barvu.

Postup

Připravíme si potřebné pomůcky a materiál k aranžování. Březové větvičky stažené do svazku gumičkou převážeme aranžovacím zeleným drátkem. Pevně tak spojíme širší konec březových větví. Spoj přitlučeme k dřevěnému obdélníkovému podkladu, který bude tvořit pevnou základnu celého aranžmá. Na konci svazku, kde se větvičky rozdělují, zapíchneme a přilepíme ke dřevu větev porostlou z části mechem.

Na svazek březových větviček přilepíme kartonovou misku, nebo košíček a ten vyložíme igelitovým sáčkem, který jej uchrání před promočením a protékáním vody ze zeminy od plnokvětých žlutých pryskyřníků.

Připravíme si hyacinty, které jsme očistili od hlíny, a objevily se u nich krásné bílé kořínky. Cibule opatrně propíchneme drátkem tak, abychom je mohli upevnit k větvi uprostřed aranžmá a konce zapíchnout do mechu.

Do papírového košíčku uložíme žluté pryskyřníky, které jsme vyndali z plastových obalů. Pryskyřníky i s papírovým košíčkem ukryjeme pod plát mechu, který buďto k papírovému košíčku přilepíme, nebo jej obvážeme kolem dokola aranžovacím drátkem, aby dobře držel. Zároveň mechem zakryjeme i část podložky ze dřeva.

V horní části svazek březových větviček přehodíme přes větev s mechem a přidrátujeme jej k ní. Březové větvičky tak vytvoří půloblouk tvořící jakousi pomyslnou základnu hnízda pro květiny.

Mechem pokryjeme i druhou část dřevěné podložky. Mech k ní opět přilepíme nebo přidrátujeme aranžovacím zeleným drátkem. Nyní vpíchneme do aranžmá barevné hyacinty. Drátek, který z nich vyčnívá, připevníme buďto okolo větve s mechem, která vede středem aranžmá, nebo drátky zapíchneme do mechu pod misku s pryskyřníky. Tímto krokem bychom měli docílit vyrovnání aranžmá.

V horní části oblouku z proutí zavěsíme žlutého dekoračního motýla nebo miniaturní hnízdečko s ptáčkem a vajíčky. Březové větvičky ukončené nakvétajícími jehnědami necháme volně splývat dolů z aranžmá. Tuto část nezastřihujeme.

Dokončené aranžmá můžeme ještě zlehka rosit, aby měly rostliny dostatek vlhkosti a mech vypadal čerstvě.