Přírodní věnce jsou velice populární a dodají vašemu domovu svěžest a příjemnou atmosféru. Můžete je mít doma či na vchodových dveří už teď a natrénovat si na Velikonoce. Víte, že kruh je symbol koloběhu života a znovuzrození? Věnec na dveřích je i symbolem ochrany domova před všemi zlými silami. Vyrobte si ten svůj a zapojte do tvorby i své děti. Zažijete fajn společnou zábavu!

Do obchodu nemusíte

Materiál nasbíráte kdekoliv v přírodě, možná i na vaší zahradě. A nějaké nevyužité dekorace máte určitě doma schované v krabici. A když ne, přírodní věnec se obejde i bez nich, protože bude sám o sobě jistě atraktivní až dost. Tavnou pistoli, zahradnický drátek a různé slabé drátky a provázky máte jistě také při ruce.

Začněte vždy korpusem

Samozřejmě si korpus můžete pořídit v obchodech s květinami, ale také nemusíte. Je možné ho vyrobit ze slámy, z nasbíraného čerstvého proutí, vysokých trav i suchých klacíků. Momentálně budete mít venku k dispozici zcela jistě březové, vrbové i lískové proutí a červeně zbarvené větvičky svídy bílé. Kruh nemusí být vždy pevný a hladký, může být různě rozvolněný a jakoby kadeřavý, je to prostě na vás. Aby vám korpus držel pěkně pohromadě, pomozte si tvarovacím drátkem nebo provázkem. A při troše fantazie jej můžete rovnou využít i k dekoraci, takže si klidně dovolte i barevné či třpytivé šňůrky.

Tip

Aby se vám s proutky lépe pracovalo, můžete si je předem namočit do teplé vody, aby změkly.

Dekorujte přírodou

Možností, jak věnec ozdobit, máte momentálně mnoho. Jarní příroda je obzvlášť pestrá a jistě zahlédnete i nějaké zajímavé „kousky“ po zimě. Všímejte si pozorně, co vše byste mohli využít. Nezapomeňte například na kousky mechů, plazící se břečťan, různé boule i prázdné šnečí ulity. Báječné jsou i vaječné skořápky a peříčka.

Květiny věnec rozzáří

Na jarním věnci by zcela určitě neměly chybět květiny. Můžete využít živé ze zahrádky, nebo nějaké jarní luční. Jarní atmosféru krásně vystihují třeba narcisy, tulipány, petrklíče a hyacinty. Určitě se hodí i sněženky, bledule, krokusy či fialky a modřence. Protože však nevydrží dlouho čerstvé, měli byste je na věnci obměňovat. Prodloužit jejich trvanlivost můžete pomocí plastových ampulek na vodu. Můžete však zvolit i umělé, papírové, látkové, prostě z čehokoliv. V případě velikonočního věnce použijte samozřejmě i vajíčka, barevné stužky či kuřátka, slepičky či zajíčky. Možná je máte někde doma ještě z loňska.

Žádné „hala, bala“

Jednotlivé ozdoby můžete na základ připevnit drátkem nebo zvolte jednodušší metodu pomocí tavné pistole. Věnec můžete polepit i zajímavou krajkou či jutou. Myslete však na to, že méně je někdy více a dodržujte zajímavou a estetickou barevnost. Věnec nemusíte zdobit celý, velice efektní jsou dekorace umístěné na spodní či boční části, kde je přesahují.

Věnec nemusí být jen na dveřích

Při tvoření předem myslete na to, kam budete chtít věnec umístit. Bude vypadat jinak, pokud zdobí vchod bytu, nebo na vrátkách zahrady domu, kde je vystaven všem vrtochům počasí. S tím počítejte i v případě použitých materiálů. A naprosto jiný nádech bude mít věnec, který bude součástí velikonoční výzdoby v interiéru.

Zdroje: www.diyprojekty.cz, www.jaksiudelat.cz, www.jaktak.cz