Zdroj: www.bydlimekvalitne.cz, hobby.instory.cz, www.jakvkuchyni.cz

Možná bydlíte v oblasti, kde tvrdou vodu nemáte a vodní kámen nemusíte tak urputně řešit. Tvrdá voda je totiž velkým nepřítelem pro rychlovarné konvice! I když výrobci tvrdí, že zrovna ta jejich konvice bude čistá jak samo nebe, nevěřím jim. Ale možná jsem ještě nenatrefila na tu pravou, těžko říct.

Jak předejít usazování vodního kamene?

Každopádně jsem se naučila pár (v tomto případě opravdu dva) triků, jak rychlovarce prodloužit život – vařte tolik vody, kolik opravdu potřebujete (to mi většinou moc nevychází) a nenechávejte v konvici vodu, vždycky jí vyprázdněte.

Pokud už se vodní kámen v konvici usadil, jistě jste si všimli, že se voda ohřívá pomaleji než obvykle, tím pádem je spotřeba energie vyšší. To se nikomu nehodí, samozřejmě. Přitom je tak jednoduché se vodního kamene z rychlovarné konvice zbavit.

Na zneškodnění nepřítele (pro dnešek vodní kámen) postačí ingredience, kterou nejspíš máte všichni doma. I když... chlapi možná ne, snad jen na pálení žáhy po kachně a pár pivech. Ingredience, která udělá ve vašem domově velkou hitparádu, nejen co se týká rychlovarné konvice – SODA BIKARBONA.

Soda nade vše

Postup je primitivní, zabere vám pár minut času. Jednu lžičku sody rozpusťte ve třech lžících vody, tuto směs dejte na dno konvice a nechte působit přes noc. Jak se ráno probudíte, doplňte vodu do konvice (postačí minimální možné množství) a převařte. Až to půjde, odstraňte zbytky kamene houbičkou. Konvici vypláchněte vodou a ještě jednou převařte, ale s maximem vody. Vodu vylijte, radši ještě jednou propláchněte vodou a opět můžete směle žhavit na ranní kafe.

Jedlá soda neslouží jen pro tento účel, soda má neskutečně rozmanité využití! Máte už čistou konvici, to bylo cílem článku, ale pojďme se ještě podívat na několik vychytávek:

  • Pálení žáhy – na tuto odpornost trpím cca jednou za 3 měsíce. Nikdy si v lékárně nevzpomenu, že jsem si chtěla koupit nějaký chuťově vyladěnější produkt na žáhu, tak si pokaždé pod tlakem rvu do pusy lžičku s jedlou sodou. Pomáhá to neskutečně, ale pro mě to je absolutní humáč!
  • Vyčistí termosky, lahve – dejte vodu, do ní sodu a nechte stát přes noc, vypláchněte
  • Fazole a jejich „vedlejší efekt“ – fazole mám moc ráda, ale vždy jsem měla obavu, že odletím do Měchenic, v nejhorším až do Prahy. Stačí přidat špetku sody do vody, ve které budete fazole vařit a máte klid.
  • Čistič mikrovlnky i myčky – nejlevnější způsob! Do mikrovlnky vložte hrnek s vodou a 3 lžícemi sody, zapněte na plný výkon na 4 minuty a pak stačí setřít stěny. Sodu nacpěte i do myčky a pusťte na nejdelší program.
  • Zbaví lednici zápachu – stačí dát do lednice malou nádobku se sodou a máte vystaráno. Občas sodu vyměňte.