• Připálené nádobí – pokud nepomáhá běžné odmočení, zkuste posypat dno pánve, kastrolu či pekáče jedlou sodou, kterou zalijte trochou horké vody.
  • Mytí nádobí - Do vody na mytí nádobí můžeme přidat jedlou soda. Doporučené dávkování jsou 4 lžíce sody na litr vody. V připravené mycí lázni umyjeme nádobí jemnou houbičkou a opláchneme.
  • Mastný sporák, trouba – v tomto případě je dobré k jedlé sodě přibrat ještě vodu a ocet. Vzniklou pastu naneseme na nejvíce postižená místa a po chvíli působení můžeme vyčistit.
  • Zanešené spáry v kuchyni či koupelně – použít můžeme již zmíněnou pastu z jedlé sody, vody a octa, případně místo octa přidáme citron. Tuto pastu můžeme využít i při čištění koupelnových dlaždic či vodovodních baterií a jejich okolí.
  • Čištění odtoku v kuchyni či koupelně – odtok nejprve prolijeme vařící vodou. Připravíme si půl hrnku jedlé sody a necháme chvíli působit. Na závěr si připravíme roztok z hrnku vody a hrnku octa a nalijeme jej do výlevky. Na 5-10 minut pak odtok zašpuntujeme, počkáme přibližně 10 minut a ještě jednou prolijeme vařící vodou.
  • Skvrny na kobercích, matracích či textilním potahu nábytku - postižené místo posypeme jedlou sodou a necháme několik hodin působit. Vše pak vydrhneme vlhkou houbičkou nebo kartáčem a na závěr důkladně vysajeme. Ideální je podobné zásahy zkusit nejprve na méně viditelném místě, aby nedošlo k poškození koberce či tkaniny.
  • Čištění plyšáků, kteří nemohou do pračky - pokud u některých hraček pro děti výrobce neumožňuje praní pračce, můžeme k jejich vyčištění použít jedlou sodu. Hračky vložíme do suché vany či kbelíku a zasepeme je jedlou sodou. Prášek necháme působit několik hodin. Pak stačí navlhčeným kartáčem hračku důkladně vykartáčovat.
  • Záchrana zapraného prádla - na zaprané bílé prádlo pomůže jedlá soda nebo prášek do pečiva, který jedlou sodu obsahuje. Stačí přidat lžíce prášku či sody přímo do bubnu pračky a běžně vyprat.

Čím více, tím levněji

Jak vidíte, jedlá soda je všestranný pomocník při úklidu. Proto je dobré mít ji připravenou v zásobě. Kromě mytí nádobí zvládne boj s čištění trouby, mastnotu či zašlou špínu v kuchyni i v koupelně, zdatně pohlcuje nepříjemné pachy z lednice nebo odpadkového koše, čistí koberce, matrace i psí pelíšky a poradí si s širokým spektrem dalších potíží v domácnosti.

Pro potravinářské či medicínské účely se jedlá soda prodává balená v sáčcích po 100 gramech. Pokud chcete jedlou sodu využít při úklidu, pak se vyplatí poohlédnout po větším balení. V nabídce obchodů bývá obvykle balení po 1 či 5 kg.

Jaký je rozdíl mezi jedlou a prací sodou?

  • Jedlá soda (též soda bicarbona) je bílý prášek rozpustný ve vodě za vzniku roztoku se zásaditým pH. Můžete ji najít pod označením hydrogenuhličitan sodný a její chemický vzorec je NaHCO3. Používá se jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů, k neutralizaci poleptání kyselinou. Využívá se také jako náplň do hasicích přístrojů. Dá se využít při bělení zubů, pro změkčení potravin vařených ve vodě, na čištění v domácnosti i jako pohlcovač nežádoucích pachů.
  • Prací soda, někdy jen krátce soda či soda na praní je vlastně uhličitan sodný (Na2CO3). Objevuje se i pod označením těžká/lehká soda nebo kalcinovaná (kalc.) soda. Je to anorganická sloučenina - sodná sůl kyseliny uhličité. V bezvodém stavu jde o bílý prášek, který se snadno rozpouští ve vodě za uvolnění hydratačního tepla.