Vánoce jsou svátky, které se obvykle pojí s hojností sladkostí. Vraťte se ke zvyku našich babiček a odekorujte letos vánoční stromeček ozdobami, které si nejenom vlastnoručně vyrobíte, ale budou sloužit i jako příjemný pamlsek. Jistě to ocení i vaše děti či vnoučata.

Jak správně vyrobit sušené plátky pomeranče se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Our Little Nest:

Zdroj: Youtube

Sušené ovoce

K přípravě dekorace, která se hodí k Vánocům a příjemně chutná, můžete využít plody citrusů, které navíc vaši domácnost příjemně provoní. Stejně tak jsou vhodná jablka nebo banány. Jedná se o příjemný a zdravý pamlsek. Nejprve zvolené ovoce nakrájejte na 4 mm plátky a následně je usušte v troubě na 50 °C.

Jednotlivé kousky pravidelně otáčejte a hlídejte, abyste je vyndali dříve než se začnou kroutit. Pokud se pustíte do jedlých ozdob z jablíček, tak je po pokrájení před usušením pokapejte citronovou šťávou nebo je namočte do vody s octem, předejdete tak nehezkému zhnědnutí. Ze sušeného ovoce lze vyrobit jednotlivé ozdoby, ale také je můžete využít k přípravě ozdobného a jedlého řetězu či věnce.

Perníčky

Perníčky jsou jednou z nejoblíbenějších a nejvyužívanějších jedlých dekorací. Již v době adventu provoní mnoho domácností a jejich příprava je velice snadná. Nejde tedy jen o kousek cukroví, které bude na talíři, hodí se na stromeček a na další dekorace. Nezapomeňte je ozdobit cukrovou polevou, a to v mnoha odstínech, budou o něco sladší a jistě i zajímavější. Při pečení do každého kousku udělejte otvor, kterým později provlečte stužku na zavěšení.

Pusinky

Patříte k milovníkům pusinek? Tak je využijte jako jedlé ozdoby, které evokují dojem sněhu. Pokud je milují vaše děti barevné, lze je obarvit potravinářskými barvami. Nejprve z bílků ušlehejte tuhý sníh, když se vytvoří hustá pěna, přidejte krupicový cukr a vyšlehejte do tuha. Následně vmíchejte moučkový cukr a nad párou šlehejte, dokud není směs lesklá. Pomocí cukrářského sáčku pak tvořte na plech vyložený pečicím papírem jednotlivé pusinky. Pečte asi 1 hodinu při teplotě 100 °C.

Ozdobné řetězy

Jak již bylo zmíněno u sušeného ovoce, z mnohých dobrot můžete vyrobit různé originální řetězy, kterými lze ozdobit nejen stromeček, ale i mnohé další dekorační předměty. Stejně tak lze využít perníčky, když je upečete v menších rozměrech a podobné je to i s pusinkami. Ozdobné jedlé vánoční řetězy můžete zavěsit i na futra dveří nebo od stropu dolů, a pak z nich postupně během svátků pomlsávat.

Milujete slané chutě?

Pokud patříte mezi milovníky slaných pochutin, můžete si vyrobit i slané ozdoby. Jen je potřeba je dříve zkonzumovat než ty sladké, zpravidla mají kratší trvanlivost. Upečte si drobné pečivo z listového těsta, vhodné jsou i kousky sušeného masa nebo trvanlivých uzenin. A co je nejnovějším moderním hitem? Navlečte si na nit popcorn.

Související články

Zdroje: www.apetitonline.cz, www.dumazahrada.cz, www.magazinrecepty.cz