Žádná z níže jmenovaných rostlin by se neměla vyskytnout v dětském pokoji malých dětí. Hrozí nebezpečí, že by ji mohly chtít olizovat, nebo dokonce konzumovat její plody, listy nebo květy. Volbu těchto rostlin je třeba pečlivě uvážit i v případě, že doma chováme jakékoli domácí mazlíčky.

Aglaonema (Aglaonema), dračinec (Dracaena), mramornatka (Dieffenbachia), monstera (Monstera deliciosa), brambořík perský (Cyclamen persicum), oleandr obecný (Nerium oleander), mandevila (Mandevilla), kala (Calla aethiopica), kroton (Codiaeum variegatum), filodendron (Philodendron), řemenatka (Clivia), amarylis (Amaryllis), tenura (Sansevieria trifasciata), potos (Scindapsus), lopatkovec (Spathiphyllum floribundum), toulitka (Anthurium), syngonium (Syngonium podophyllum), narcis (Narcissus), břečťan (Hedera), užovník (Caladium hortulanum), zamiokulkas (Zamioculcas zamifolia).

Další nevhodné rostliny

Kromě rostlin, které jsou považovány celé za jedovaté, existuje i celá řada rostlin, které mohou způsobovat alergie, kontaktní dermatitidu, záněty nejen na kůži, ale i záněty očí nebo dýchacích cest atd. Všechny takové rostliny je třeba vyloučit a do dětského pokoje je rozhodně neumisťovat.

Pokojové fíkusy jako jsou Ficus elastica, Ficus cyathistipula, Ficus robusta, Ficus lyrata a další mohu u dětí způsobovat dermatitidu, dojde-li ke kontaktu se šťávou těchto rostlin. Šťáva z listů šeflery (Schefflera arboricola) může způsobit kontaktní dermatitidu. Pozor také na latex z takzvané vánoční hvězdy (Poinsettia) a dalších pryšcovitých (Euphorbiacae) rostlin, ten způsobuje při kontaktu s pokožkou záněty nebo puchýře a vyrážku.

Do dětských pokojů se nehodí ani asparágus hustokvětý (Asparagus densiflorus), který sice není jedovatý sám o sobě, ale jeho plody, červenooranžové bobule, ano. Malé děti by je mohly chtít ochutnat. Šťavel purpurový (Oxalis purpurata) i další druhy šťavelů se pěstují nejen jako venkovní, ale také jako pokojové rostliny. Nedorůstají obvykle více než 15 až 20 cm na výšku, na pěstování jsou naprosto nenáročné, a tak se často objevují v našich domácnostech. Kvetou jemnými bílými nebo růžovými kvítky. Ani ony by se neměly v dětském pokoji objevovat. Jejich listy obsahují toxický šťavelan vápenatý, který při konzumaci ve větším množství může vyvolat nevolnost, zvracení křeče a někdy i kolaps krevního oběhu.

Příliš aromatické rostliny

Kromě jedovatých pokojových rostlin do dětských pokojíků nepatří ani příliš aromatické rostliny jako jsou například lilie, konvalinky, šeřík, věncovec květnatý (Stephanotis floribunda), voskovka masitá (Hoya carnosa), gardénie (Gardenia jasminoides). Z jejich vůně by děti mohla snadno rozbolet hlava.

Pokojíček dítěte alergika

Pokud jste u dítěte zaznamenali alergii, měli byste ponechat jeho dětský pokoj bez jakýchkoli kvetoucích rostlin. Určité riziko v tomto případě představují i rostliny pěstované v hlíně, takže zvolte třeba jen dvě tři rostliny, které nejsou jedovaté, nekvetou a dají se pěstovat hydroponicky, to je ve vodě, nebo v živném roztoku.

Odborná lékařská pomoc v případě otravy

Máte podezření, že dítě ochutnalo nebezpečnou či toxickou rostlinu? Co nejrychleji kontaktuje specialisty v Toxikologickém informačním středisku Kliniky pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (a to i v případě, že jste z druhého konce republiky). Na telefonních číslech 224 91 92 93, nebo 224 91 54 02 získáte pokyny jak poskytnout první pomoc a jak postupovat dále. Více informací najdete na webu střediska www.tis-cz.cz