Ať už je voda z brambor osolená nebo ne, vždycky si najde praktické využití u vás doma. Po uvaření s bramborami voda obsahuje vysoké množství hořčíku a draslíku, což můžete využít jak pro své zdraví, tak při úklidu, nebo dokonce i při zalévání rostlin či práci na zahradě. Vyléváním této blahodárné vody do dřezu se zbavujete skvělého pomocníka.

Sklenice vody pro zdraví

Pouhá jedna sklenice škrobové vody týdně vám pomůže odvodnit organismus a snížit kyselost v těle. Proto je velmi vhodná při kocovině, únavě, bolestech hlavy a pálení žáhy. Skvěle funguje i jako kloktadlo, které podpoří léčbu paradontózy, zánětů v dutině ústní a bolestech v krku. Rovněž funguje jako přírodní dezinfekce.

Výtečná pomoc na vlasy

Bramborovou vodu využívá mnoho žen v kosmetice. Zmírňuje viditelnost a hloubku vrásek, čímž se pleť stává svěžejší. Dokáže vás zbavit rovněž jizviček po akné, černých kruhů pod očima, lupů a šedin. Po umytí přelijte vlasy neosolenou vodou z brambor a nechte působit 20 minut. Poté je opláchněte vodou. Ve výsledku škrobová voda pomůže zakrýt šediny, dodá vlasům hebkost, jemnost i objem a konečky se nebudou třepit.

Neslaná bramborová voda

Pokud uvaříte brambory ve vodě, kterou neosolíte, pak vám vznikne skvělý prostředek proti mšicím. Vychladlou vodu přelijte do rozprašovače, kterým postříkejte rostliny. Stejně tak učiňte i v místech, kde vám roste plevel. Voda z brambor obsahuje herbicidní toxiny, které zaručeně zahubí nežádoucí výhonky plevelu.

Vodu z brambor sbírejte

Pokud vaříte brambory pro menší počet lidí, pak vám zbyde pouze málo vody, která nevystačí na veškeré vaše domácí rostliny. Sbírejte proto jak vodu z brambor, tak i z vařených těstovin nebo vajec. Před zaléváním ji stačí jen promíchat. Touto zálivkou dodáte do zeminy všechny potřebné živiny a minerály. Takto nasbíraná voda je výborná i na kompost, do kterého můžete přidat rovněž bramborové slupky.

Domácí čistič připálenin

Každému se může někdy stát, že něco připálí. V takových chvílích budete potřebovat účinný prostředek, který vám s připáleninou pomůže. Jedním z nich je i obyčejná osolená voda, ve které se předtím vařily brambory. S její pomocí krásně vyčistíte připečené hrnce a vyleštíte sklo i příbory.

Zdroje: hobby.instory.cz, homebydleni.cz, babinet.cz