Spáry mezi kachličkami mají tendenci postupem času šednout. Viníkem může být i plíseň, která se tvoří nejen ve spárách, ale také kolem vany či sprchového koutu. Chcete-li se jí zbavit, nejlepším způsobem je použít agresivní chemický přípravek. Pokud máte děti a nechcete používat chemii nebo nejste jejím zastáncem, můžete se inspirovat babskými radami a použít jedlou sodu, ocet, prášek do pečiva nebo zubní pastu.

Zázračná zubní pasta

Zubní pasta je neodmyslitelnou součástí našich životů. Není jen skvělým produktem pro zubní hygienu, ale také odstraní plísně a další špínu mezi kachličkami. Má totiž abrazivní a bělící účinek. Jak na to?

  • Naneste na spárovací hmotu negelovou bílou zubní pastu.
  • Vezměte starý zubní kartáček a drhněte.
  • Až budete hotoví, namočte hadřík nebo houbičku vodou a kápněte na něj trochu tekutého mýdla. Kachličky očistěte a otřete do sucha.

Zázračná svíčka proti plísním

Pokud máte doma bílé svíčky, zkuste je použít jako prevenci v boji proti špínou a plísněmi. Konvenční svíčky pro domácnost jsou vyrobeny z parafínu. Ten se získává při destilaci ropy, krystalizačním odparafínováním hnědouhelného dehtu, popřípadě se vyrábí katalytickou syntézou a řadí se mezi uhlovodíky. Parafín se využívá v mnoha odvětvích. Narazíte na něj nejen při výrobě svíček, ale také v kosmetice nebo v impregnaci. Jeho výhodou je, že není rozpustný ve vodě ani v alkoholu. (Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/Paraf%C3%ADn) Navíc už naše babičky zjistily, že pokud se jím potřou spáry mezi kachličkami, špína a plíseň nemají šanci. (Zdroj: purity.designuspro.com/en/sovety/izbavlenie-ot-gryazi-i-pleseni-v-shvax-mezhdu-plitkoj.html)

Jak na to?

  • Očištěné spáry zubní pastou otřete hadříkem do sucha a chvilku ještě počkejte, než budou spáry dokonale suché.
  • Svíčku rozlomte napůl, aby se s ní lépe pracovalo. Každou spáru důkladně potřete voskem. Nebojte se přitlačit.
  • Pokud máte doma fén, můžete ještě před potřením spáry nahřát teplým vzduchem. Parafín se roztaví a lépe vyplní i drobné dírky, kam může vnikat voda a kde se tvoří plísně. (Zdroj: youtu.be/UsFC9iCHeyo?t=12)
Zdroj: Youtube