Již od konce měsíce srpna si můžete po celé naší republice vlastnoručně natrhat čerstvá jablka. Jejich sezóna vrcholí během září a celého října. Stačí využít nabídky farmářů a sadů, jejichž jablka určená k okamžité konzumaci nebo k uskladnění chutnají podstatně lépe než ta kupovaná v supermarketech. A navíc znatelně ušetříte v rodinném rozpočtu.

Profesionální pěstitelé se o své stromy poctivě a s umem starají a také je pravidelně ořezávají pro bohatší a kvalitní úrodu. A vybrat si můžete nejen z mnoha odrůd, ale i míst, která jsou k samosběru určena. Aktuální přehled si můžete najít na internetu, abyste to měli blízko vašemu bydlišti.

Vyhlédnutého pěstitele vždy nejdříve kontaktujte telefonicky nebo e-mailem a domluvte si konkrétní návštěvu. Budete mít jistotu, že si budete moci nasbírat jablka, o něž máte opravdu zájem a nedorazíte mimo otevírací dobu. Zavřeno bývá i za deštivého počasí. V současné době stojí kilogram jablek v rámci samosběru kolem 18 až 22 Kč.

Aktuální přehled můžete získat například zde:

www.kupnisila.cz

www.jimejinak.cz

Veškeré informace o otevírací době a podmínkách samosběru naleznete také vždy na konkrétních webových stránkách sadu či farmy, anebo na jejich Facebooku či Instagramu.

Samosběr jako rodinná vyjížďka

Dokonce můžete samosběr pojmout i jako malý rodinný výlet, protože některé farmy nabízejí i možnost ubytování a delšího pobytu. Využijte proto možnost dostat se k naprosto nejčerstvějšímu ovoci. Jistě zažijete i spoustu zábavy.

Lze pořídit i jablka trhaná a mošt

V případě, že se na sbírání necítíte, můžete si u farmářů zakoupit již čerstvě natrhaná jablka, anebo dokonce mošt, který se často v těchto provozovnách dělá přímo z vlastní úrody. Jedná se o naprosto čistou stoprocentní šťávu, která chutná skvěle a je plná vitamínů.

Každý den jedno jablko

Jistě znáte známé rčení, které stále platí: „Každý den jablko, od doktora daleko". Pravidelná konzumace tohoto ovoce je skvělý způsob, jak si dopřát zdravou a sladkou svačinu a současně dodat organismu potřebnou energii. Jablka obsahují fytonutrienty, které se značně podílejí na snižování hodnot LDL i celkového cholesterolu. Navíc jsou jablka velmi dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá regulovat procesy v trávicím traktu. Pro svůj poměrně vysoký obsah železa je toto ovoce skvělé také pro jedince s anémií. Zároveň se jedná o silný antioxidant, který je prospěšný pro zdravé srdce.

Zdroje: www.idnes.cz, www.lidovky.cz, www.tn.nova.cz