Kapradiny nemusí růst jen v lese, mnoho druhů je přizpůsobeno k domácímu pěstování. Jejich svěží zeleň je v každém interiéru zcela nepřehlédnutelná a rozmanité tvary listů vytvářejí velmi příjemnou atmosféru. A navíc fungují jako dokonalé čističky vzduchu.

Proto byste doma neměli mít jen jeden kus, snadno si je můžete i namnožit a využít jejich příznivých účinků. V místech s dostatkem světla se bude skvěle dařit například sleziníku, který je stejně nenáročný jako křídelnice a do tmavších částí bytu se zase dokonale hodí oblíbený ledviník. A hlavně? Jejich pěstování je naprosto nenáročné a zvládne ho každý začátečník.

Jak správně zasadit sazenici kapradiny? Inspirujte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Kapradiny (Polypodiophyta)

Tyto rostliny patří do skupiny výtrusných cévnatých rostlin, zvaných kapraďorosty a jsou rozšířeny téměř po celém světě. Jedná se o jedny z nejstarších rostlin na světě vůbec a jejich historie je starší více než 400 miliónů let. V některých oblastech se kromě růstu v půdě adaptovaly i na růst na kůře a ve větvích stromů.

Jaké podmínky vyžadují pokojové kapradiny?

Zpravidla se jedná o tropické druhy, které by v našich venkovních podmínkách nedokázaly přezimovat. Vzhledem ke svému původu jsou náročné především na vlhkost, a to nejen vzduchu, ale vyžadují i pravidelnou zálivku. Přeschnutí substrátu by pro ně mohlo být až fatální.

Dopřejte kapradinám odpovídající substrát

Pokojovým odrůdám kapradin vyhovuje substrát, který udrží delší dobu vlhkost a je se zvýšeným přídavkem rašeliny. Výborným řešením je tedy smíchání rašeliny, listovky a písku. Starším rostlinám lze přidat i obyčejnou ornici nebo jíl. Převážné většině druhů prospívá kyselý substrát.

Stálé místo a správné světlo

Pokojové kapradiny jsou velice citlivé na přemisťování. Proto si předem rozmyslete, kde bude mít květina své stabilní místo. Nikdy by neměly být v místech, kde je nedostatek světla, jen pozor na dlouhodobé přímé slunko. V absolutním stínu se jim bude dařit jen krátkodobě.

Záleží i na okolní teplotě

Vyhovující je běžná pokojová teplota okolo 18 do 23 °C. Vždy se vyhněte blízkosti suchého sálavého tepla od ústředního topení.

A jak si kapradinu namnožit?

Záleží na druhu pěstované kapradiny. Starší rozrostlé rostliny můžete množit dělením trsů, případně pomocí šlahounů a výběžků. Můžete však zkusit i množení prostřednictvím výtrusů, které vyrůstají ve výtrusnicích na spodní straně starších listů. Setřeste je na kousek bílého papíru a vysejte je na plátek nebo cihličku rašeliny, kterou byste měli předem spařit horkou vodou a nechat vychladnout. Díky tomu zlikvidujete zárodky možných chorob.

Osetou rašelinu umístěte do misky, přikryjte sklem nebo fólií a nechte ji někde v pološeru. Brzy si všimnete zeleného povlaku, z něhož se postupem času vyvinou prokely a po pár týdnech drobné rostlinky. Ve chvíli, kdy budou mít alespoň 3 až 5 lístků, můžete je vysadit do připraveného substrátu.

Zdroje: www.novinky.cz, www.primanapady.cz, www.dumazahrada.cz