Víte, který národ pije nejvíce kávy? Podle statistiky Mezinárodní organizace kávy (ICO) jsou to Finové. Průměrný Fin dokáže za jediný rok vypít 11 kilogramů kávy.

My Češi jsme skromnější a vystačíme si s pouhou tříkilovkou. Ale pijeme ji s láskou. Stejně jako naši předkové, kteří zažili první pražskou kavárnu v roce 1714. Jmenovala se U zlatého hada a majitelem nebyl Čech, ale Arab. Ten po vzoru své domoviny obchodoval s tím prazvláštním nápojem, který posléze ovládl celý svět. Stačilo dvě stě let a počet vypitých kávových šálků vzrostl. Lidé si na kávu zvykli a začali jí vyhledávat. A z kaváren se staly společenská centra, kde vznikaly ty největší umělecká a intelektuální díla 19. a 20. století.

Káva nejenom na pití

„Raději bych trpěl a měl kávu, než přišel o smysly,“ řekl kdysi slavný francouzský vojevůdce Napoleon Bonaparte. A měl pravdu. V té chvíli ale netušil, že jeho káva není jen blahodárný nápoj, ale také pomocník žen v domácnosti. Kávová sedlina se dá využít k čištění připálených hrnců, ale i jako hnojivo pro pokojové rostliny. Někdo ji dokonce dává coby pohlcovač pachů do lednice. Uvařená (a vychladlá) káva poslouží jako přírodní barvivo na papír. Ale dá se použít i jako oplach na tmavé vlasy. Ale pozor, to není všechno!

Tmavé oblečení jako nové

Zdroj: Youtube

Podle některých hospodyněk je káva i výhodnou přísadu do pračky. Co všechno dokáže? Třeba vrátit vybledlým tmavým svrškům jejich intenzivní sytou barvu. Ovšem je důležité, abyste si vybrali takové oblečení, které nemá světlé aplikace a nápisy. Ideální jsou třeba tmavé ponožky, trička, svetry, legíny.

Stačí dát do bubnu pračky vybrané tmavé oděvy a dva šálky vychladlé kávy. Ale nepřidávejte žádný prášek na praní nebo aviváž! Pak už stačí zapnout pračku na jemný cyklus a nižší teplotu (ne vyšší než 20 °C). Až pračka dopere, uvidíte, jak bude oblečení vypadat svěže, sytě barevně. Zkrátka skoro jako nové.

Vůně kávy

Vyprané svršky nebudou cítit po žádném potu či nepříjemném odéru. Káva totiž slouží jako přírodní pohlcovač pachů. Využijte toho a oživte všechny své černé, tmavě hnědé a šedé modely. Dostanou novou energii a pověstný „druhý dech“.

Další použití kávy v domácnosti

Káva může být užitečným pomocníkem také při domácím úklidu. Mletá káva má totiž výborné absorpční vlastnosti a dokáže pohltit nepříjemné pachy v lednici nebo v různých místnostech. Stačí ji umístit do misky a nechat ji působit. Dále můžete použít kávovou sedlinu jako přírodní exfoliant pro pokožku, která odstraní odumřelé buňky a zanechá ji hladkou a vonící po kávě. Navíc, když přidáte kávovou sedlinu do květinové půdy, pomůže to zlepšit zadržování vlhkosti a dodá rostlinám živiny.

Související články

Zdroj: www.institut-kavy.cz, www.youtube.com