Ať pijete kávu z kávovaru, french pressu nebo si dáváte klasického českého turka, vždy vám po přípravě zbude odpad v podobě kávové sedliny. Vyhazujete jí automaticky do koše? Chyba! Nebo spíše – velká škoda! Lógr můžete použít na spoustu prospěšných věcí, jak při domácích pracích, tak například i v relaxaci vás samotných.

Jak lógr uchovat?

Kávovou sedlinu je potřeba před uložením usušit. Rozprostřete jí na plech a nechte volně proschnout. Poté přemístěte sedlinu do uzavíratelné sklenice/nádoby. Nesušený lógr vydrží den, maximálně dva.

Káva při mytí nádobí

Občas se na talíři objeví směs jídla, která nejde jen tak umýt běžným způsobem, obzvlášť pokud talíř zapomenete ve dřezu a nenapustíte na něj ani trošku vody, aby se nečistoty odmočily. Přidejte na talíř dvě lžičky kávové sedliny a houbičkou jej jemně drhněte dočista. Lógr bude působit na nádobí jako peeling, mastnota a zbytky jídla půjdou snadno smýt a jako bonus se bude ve vaší domácnosti vznášet něžná kávová vůně.

Smrdutá lednice

I vám se to možná někdy stalo. Zapomenutý pokrm v lednici, což zjistíte samozřejmě až ve chvíli, když vás po otevření dveří chladničky praští do nosu podivný zápach. Zakutálená okurka dokáže zapáchat, ale není to nic proti zapomenutému romadúru. I to se stává.

Po vyjmutí zkažené potraviny z lednice bude ještě nějakou dobu trvat, než zápach zmizí. Právě v tuto chvíli přichází na řadu kávová sedlina, která zápach absorbuje do sebe a lednici puchu rychleji zbaví. Lógr v misce vložte do spodní a prostřední části lednice, za pár dnů si na svou děravou hlavu ani nevzpomenete.

Hnojivo pro rostliny

Lógr je taktéž výborné hnojivo! Jak pro pokojové, tak i pro venkovní rostliny. Obsahuje totiž cenné látky, jako jsou draslík, hořčík, měď i dusík, proto je ideálním hnojícím přípravkem. Jednoduše nechte kávovou sedlinu vyschnout a smíchejte ji se zeminou, a to buď v květináči, nebo na zahradě na záhonu.

Voňavé ruce po nevoňavých potravinách

Kávová sedlina se skvěle hodí i na mytí rukou po zpracovávání různých smrdutých potravin. Po přípravě ryb, loupání cibule či česneku, nebudou vaše ruce zrovna vonět po fialkách. I když... někteří lidé vůni česneku mají rádi a ani na prstech jim nevadí. Ale těm, kterým je to nepříjemné, stačí nasypat trochu lógru do dlaní a pečlivě promnout. Zápach zmizí jedna dvě a vaše ruce budou navíc hebké.

Kávová maska na vlasy

I tak se dá lógr využít! Kdo by se zdráhal tomu, aby měl krásné lesklé vlasy plné života. Kávová sedlina to zařídí, zkuste si to a uvidíte, jaký je to zázrak. Hodí se pro tmavé vlasy.

Na masku použijte čerstvý lógr (nevyschlý), který vmasírujte do pokožky hlavy a vlasů, zabalte do ručníku nebo do potravinové folie a nechte působit asi půl hodiny. Pak na vás čeká náročnější práce ve formě vymývání zrníček lógru, ale vytrvejte, vyplatí se to!

Barvení vajíček

Brzy sice nastane vánoční čas, ale odběhneme na vteřinu k Velikonocům. Jelikož se lidé začínají vyhýbat chemii, a platí to i pro barvení vajec, přicházejí na nejrůznější tipy přírodních barviv. Kurkuma, červená řepa nebo cibule a nyní do svého repertoáru můžete přidat i lógr! Množstvím sedliny a dobou povaření vejce chytne různé zajímavé odstíny.

Kávová sedlina na chodník

Posypová sůl, která se využívá v zimním období na chodníky a silnice, není zrovna ideálním řešením pro životní prostředí, ani pro tlapky domácích mazlíčků. Kávová sedlina je skvělá náhražka, která je udržitelnější než sůl a zlepšuje kvalitu půdy. Samozřejmě jsou i odpůrci této metody, protože se domnívají, že používáním lógru ve velkém, bude mít neblahý dopad na rostliny a žížaly. Ale pro jednotlivce na svou zahradu nebo chodník před domem, je to ideální řešení.

Zdroje: www.zijemehomemade.cz, zeny.iprima.cz, www.express.co.uk