Šálek voňavé kávy je pro mnoho lidí symbolem začátku dne. Obejít se bez něj je pro mnohé nepředstavitelné. A ať již dáváte přednost esspressu, přípravě v moka konvičce nebo třeba pijete kávu překapávanou, vždycky kromě lahodného nápoje ještě něco zbude – kávová sedlina. Mnohdy ji bezmyšlenkovitě vyhodíme do odpadu. Přitom to může být ale celkem cenná, a rozhodně velmi užitečná, surovina. Obsahuje totiž fosfor, draslík, hořčík, a také měď či železo, může tak být zajímavým zdrojem minerálů. A využijete ho od zahrady, přes kuchyň až po koupelnu.

Přírodní hnojivo pro rostliny

Když už chcete lógr vyhodit, místo směsného odpadu ho hoďte aspoň do bioodpadu. Pokud máte vlastní kompost, rozhodně ho tam pravidelně přidávejte. S jeho pomocí vznikne skutečně prvotřídní humus. Jestli se vám ale nechce čekat, můžete jej využít pro hnojení přímo. Buď ho usušte a pak posypte kolem rostlin, nebo jej nechte nějakou dobu vylouhovat a rostliny pak vzniklým roztokem zalévejte.

Vzhledem k tomu, že pH kávy je mírně kyselé, hodí se lógr ke hnojení rostlin, které nemají v lásce zásaditou půdu. S trochou zjednodušení bychom mohli říci, že ho použijete všude tam, kde přidáváte rašelinu. Lógrová zálivka tak rozhodně prospěje kanadským borůvkám, stejně tak se ale díky ní budou dobře cítit rododendrony, růže, azalky a všechny typy vřesů a kapradin. Také hortenzie se vám, pokud je budete pravidelně zalévat vodou s lógrem, odvděčí bohatými květy. Mírně kyselé hnojivo prospěje také rajčatům nebo jahodám.

Repelent i ochrana rostlin

Usušená kávová sedlina poslouží nejen jako hnojivo, ale funguje velmi dobře také na odpuzení všemožných škůdců. V tom případě je rozhodně třeba nejprve sedlinu usušit. Její struktura bude mírně hrubá, což poměrně dost znepříjemní život slimákům, kteří by se chtěli vrhat na vaše rostliny. Ale nejde jen o slimáky. Úžasné aroma, kvůli kterému se kávy nemůžeme ráno dočkat, velkému množství různých nezvaných návštěvníků vadí. Takovému se zbytky kávy se vyhnou i mravenci, částečně působí také proti mšicím. Nadšené z něj nejsou ani kočky, zejména když lógr smícháte se sušenou pomerančovou kůrou. Komu ovšem vůně kávy dělá dobře, jsou žížaly. Takže je na kávu klidně pozvěte.

Víte, co je to takzvaný druhák? Dosti nevábná břečka, která vznikla přelitím již jednou použitého lógru horkou vodou. K pití se rozhodně nehodí, najde však jiné použití. Přihoďte k němu pár lístků bazalky a nechat vše dobře vylouhovat. Směs přeceďte a nalijte do mechanického rozprašovače. Stačí tekutinu nanést na šaty či tělo a budete mít pokoj od komárů i much. Vosy zase nemají rády zápach z hořící kávové sedliny.

S kávou krásnější

Pokud budete připravovat onen výluh z lógru, klidně ho udělejte více. Tak jak totiž působí káva blahodárně na naše tělo zevnitř, umí to lógr z venku. Stejným postupem jako při výrobě repelentu si můžete připravit relaxační koupel na nohy. Postačí jen asi čtvrt hodiny namáčení a určitě pocítíte úlevu. Navíc káva napomáhá změkčování kůže na nohou.

Kávová sedlina je poměrně hrubá, takže ji velmi dobře využijete místo peelingu. Jednoduše jej smíchejte s nějakým přírodním olejem a pořádně se touhle směsí natřete. Kávová sedlina na kůži nepůsobí jen mechanicky. Sedlina totiž obsahuje stále nezanedbatelné množství kofeinu, ten přitom dokáže aktivně působit proti celulitidě. Spojte účinky kávové sedliny s masáží, výsledky se dostaví velmi brzy.

Mytí nádobí i rukou

Lógr ale není nutné používat jen na problematická místa s celulitidou. Dokáže totiž účinně neutralizovat pachy na našich rukou, zdatně potlačuje například vůni cibule nebo česneku. Jednoduše naberte trochu sedliny a dobře si obě ruce promněte. Pokud ho nanesete na houbičku, dá se s ní dobře odstranit zápach z kuchyňského prkénka. Vůbec jako mycí prostředek je sedlina skvělá. Je dost hrubá na to, aby odstraňovala nečistoty, a zároveň dost měkká, aby nepoškodila povrch hrnců a kastrolů.