Sušení prádla v zimě

Sušení prádla v bytě není novinka. Všichni víme, že je prádlo potřeba pověsit a počkat, až bude opravdu suché. Jenže všechno se dá udělat lépe a to platí i u sušení prádla. Prádlo můžete klidně sušit venku i v zimě, v bytě je to ale přece jen o něco snazší a pohodlnější.

Sušte prádlo jen dobře vyždímané

Budete-li sušit prádlo v bytě, pak si dejte záležet na důkladném vyždímání. I dobrá pračka má horší výsledky odstřeďování, pokud je částečně ucpaný její filtr. Drobnosti ve filtru neohrozí chod pračky, ale zhorší tah odčerpávání. Přesvědčte se o čistotě filtru, než začnete prát. Za malými dvířky dole na čelní straně se zpravidla skrývá šroubovací zátka. V prostoru za ní naleznete kousky papírů, mince, gumičky do vlasů a někdy i papírovou bankovku! Po vyčištění nezapomeňte prostor zase dobře uzavřít. Doporučuji také počkat a zkontrolovat během dalšího praní, zda uzávěr těsní skutečně dobře. Poznali byste to hned u prvního plnění pračky vodou.

Místo, kde budete sušit prádlo, je na vás

Kde budete sušit, je zcela na vás. Můžete sušit venku na balkoně nebo terase, uvnitř v bytě či ve sklepě. Pamatujte, že je důležité, jak prádlo pověsíte. V zimě schne vše pomaleji, proto nikdy nevrstvěte prádlo na sebe, nepřehýbejte jej přes šňůru, ale krásně napjaté jej připevněte kolíčky.

Jak prádlo rozvěsit

Trička i kalhoty pověste spodním okrajem ke šňůře anebo se naučte používat plastová ramínka. Trička a košile na nich výborně schnou. Ramínka můžete libovolně pověsit na šňůru nebo jinam a kolíčky jen vytvořit rozestupy. Svetry se vůbec nemají věšet a ideálně by měly schnout na rovné ploše, například na ručníku. Drobné kusy, jako jsou ponožky a spodní prádlo, můžete pověsit na malý otočný věšáček s mnoha kolíčky. Vypadá trošku jako malý kolotoč, ale je to praktická pomůcka, díky níž můžete nechat schnout drobnější kusy oblečení téměř kdekoliv.

Kde sušit prádlo?

A v čem tedy děláme často chybu? Často vybíráme k sušení prádla místnost, kde je nejtepleji. Jenže sušení prádla není jen otázkou vysoké teploty. Pro kvalitní a rychlé sušení je také nutná cirkulace vzduchu, byť studeného. Máte-li možnost, umístěte schnoucí prádlo do prostoru, nikoli ke stěnám. Rychlejšímu sušení prospěje i blízkost větráku nebo topení, ale rozhodně nepokládejte oblečení na radiátor. Místnost, kde sušíte může být klidně ta chladnější, kde budete často větrat. Sušíte-li ve sklepě, pak i tam je nutné otevřít ventilaci.

Zdroje: https://www.bhg.com, https://bydleni.instory.cz