Zdroje: www.e15.cz, www.cnb.cz

Staré bankovky máme často stále doma

Tak co, už jste zkoušeli zaplatit starou bankovou a paní pokladní vám nechtěla bankovku přijmout? Změny v platnosti bankovek patří k těm informacím, které zaregistrujeme, ale ne vždy se hned vrhneme na řešení problému. Naštěstí je zde vždy možnost nějak se se situací poprat i po skončení platnosti bankovek. Jak na to?

Výměna bankovek bude možná ještě roky

Už před měsícem skončila platnost některých bankovek, které byly vydány mezi roky 1995 a 1999. Pro většinu z nás jsou to prostě ty bankovky s užším lesklým proužkem, podle kterého obvykle hodnotíme pravost bankovek. Nutno dodat, že nejde o konkrétní nominální hodnoty, ale defacto veškeré bankovky, tedy hodnoty 100, 200, 500, 1000 i 2000 korun českých.

Metalický pásek na bankovkách není jediným znakem, který prošel změnami a nyní je nejen širší, ale také mění barvu při pohledu z boku na zelenou. Změnilo se samozřejmě také datum, respektive rok vydání i různé drobné a méně nápadné detaily.

I když vám takovou bankovku nebudou chtít vzít v restauraci nebo obchodě, nemusíte se skutečně obávat. Všechny banky mohou bankovky vyměnit za nové až do 30.června 2024, po tomto datu se bude výběrem neplatných bankovek zabývat už jen Česká národní banka.

Výměna starých bankovek může vypadat různě

V různých bankách však můžete narazit. Některé pobočky pokladny zrušily, jiné pro potřeby výměny vyčlenily konkrétní přepážky. Připravte se také na to, že vás úředník na přepážce požádá o vyplnění formuláře.

Pro ty, kteří nechtějí čekat ve frontě či vytahovat brýle a vyplňovat žádanku o výměnu, je zde také možnost výměny skrze bankomat. Některé bankovní instituce nabízejí možnost vložit peníze přímo na váš účet pomocí vlastního bankomatu a přijímají navíc také staré bankovky. Tento způsob se zdá být nejrychlejší, nicméně je nutné zjistit, zda i vaše banka tuto službu nabízí.

Pokud se rozhodnete navštívit přímo pobočku ČNB, pak ji najdete v Praze, Brně, Hradci Králové, Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni a Ústí nad Labem.

Související články