Velikonoce jsou svátky jara a také prvními státními svátky v roce. Pokud ještě nevíte, na jaké dny připadají letos, podívejte se na níže uvedený přehled. Díky tomu, že měsíc prochází svými fázemi každý rok jinak, je datum Velikonoc pohyblivé a může padnout kdykoliv na období od 23. března do 26. dubna. V roce 2023 budou Velikonoce zhruba uprostřed tohoto období, protože první jarní úplněk je až 6. dubna.

Velikonoce jsou křesťanským svátkem

K Velikonocím neodmyslitelně patří i tradiční jarní výzdoba bytu. Na to, jak vytvořit nádherné velikonoční aranžmá, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Velikonoce patří mezi pohyblivé křesťanské svátky, kdy všichni věřící oslavují vzkříšení Ježíše Krista. Tradice oslavy jara je spojena s malováním vajíček, koledníky, pomlázkami, koledami a klasickými pochoutkami, jako je velikonoční beránek, mazanec nebo nádivka.

Kdy se budou slavit Velikonoce v roce 2023

Velikonoční pondělí letos vychází na 10. dubna. Tento den je spolu s Velkým pátkem, který připadá na 7. dubna, státním svátkem. Velikonoční svátky tak budou pro mnohé z nás příjemným prodlouženým víkendem. Děti školou povinné budou mít navíc ve čtvrtek 6. dubna velikonoční prázdniny.

Výpočet data Velikonoc

Velikonoce jsou tzv. pohyblivým svátkem a nemají tudíž každý rok přesně stanovené datum. Přesný termín se odvíjí od prvního jarního úplňku a Velikonoční neděle je ta první, která po úplňku následuje. Jarní rovnodennost podle kalendáře připadá na 21. března, a tam může neděle připadnout na jakýkoliv den od poloviny března do pozdní poloviny dubna.

Kde si o svátcích budete moci nakoupit?

Velikonoční svátky tedy začínají státním svátkem na Velký pátek 7. dubna a končí také státním svátkem o Velikonočním pondělím 10. dubna. Zatímco v pátek si nakoupíte jako v jakýkoliv jiný všední den, v pondělí budou velké obchody zavřené. Oslava Velkého pátku jako státního svátku probíhala zhruba do 50. let 20. století. Následně došlo ke zrušení, ale změna nastala v roce 2016, kdy se Velký pátek stal opět státním svátkem.

Přehled otevírací doby na Velikonoce

Běžná pracovní doba, kdy bude otevřeno: Zelený čtvrtek (6. 4.), Velký pátek (7. 4.), Bílá sobota (8. 4.) a Boží hod velikonoční (9. 4.). Na Velikonoční pondělí (10. 4.) bude zavřeno.

Omezení prodeje je dáno zákonem

Otevírací doba obchodů v době státních svátků je stanoveno zákonem o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který platí od 1. října roku 2016. Zákon říká, že obchody nad 200 m² musí být během stanovených svátků zavřené. Omezení neplatí ve chvíli, kdy je vyhlášen nouzový stav. Velké řetězce v době nouzového stavu mohou zůstat zavřené z vlastní vůle.

Na co se omezení nevztahují

Prodejny s prodejní plochou do 200 m² mohou zůstat otevřeny, stejně tak benzínové pumpy, obchody na vlakových a autobusových nádražích, na letištích a ve zdravotnických zařízeních.

Související články

Zdroje: www.e15.cz, www.blesk.cz, www.penize.cz