Existuje celá řada potíží, které můžeme mít s našimi dveřmi. Mohou to být uvolněné zárubně, uvolněná dveřní výplň, nebo špatně těsnící dveře, které v bytě způsobují průvan. Nemůžeme se ale divit, že něco tak často používaného, jako jsou právě dveře, nefunguje bez poruchy věčně.

Jak odstranit vrzání dveří

Důvodem mohou a nemusejí být suché panty. Jakmile odhalíte příčinu vrzání dveří, máte vyhráno. Suché panty stačí jednoduše namazat, zatímco je-li vrzání způsobeno drhnutím dveří o zárubeň, vyžádá si řešení tohoto problému více času. K promazávání pantů bude zapotřebí vhodný olej, ideální je olej strojní, nikoli jedlý olej ze spíže. Nebo použijte vazelínu. Z jedlých olejů se časem stane něco jako tuhý gel. Proto je lepší pořídit si za pár desítek korun praktickou olejničku, která se vám doma může hodit například také na sportovní náčiní nebo zatuhlé zámky, případně na šicí stroje anebo i na kolečkové brusle. Dveře před samotným mazáním mírně povysaďte. Olejničkou naolejujte čepy závěsů. Jsou-li panty dveří zrezivělé, nebo máte zrezivělé zámky, použijte na ně přípravek ve spreji WD-40. Ten můžete využít i k promazání a nakonzervování veškerých kovových spojů.

Jak opravit drhnoucí dveře

Příčinou drhnutí dveří může být klidně i nadměrná vrstva nátěru. Stává se, že dveře jsou v místě napojení na zárubně slepeny vrstvou barvy nebo laku. Na nadbytečný lak nebo barvu vezměte jemný nebo středně hrubý brusný papír a vrstvu opatrně obruste. Celou plochu a na všech potřebných místech můžete vybrousit pomocí pravoúhlého hranolu s přiloženým brusným papírem.

Jak na špatné zavírání dveří

Může se stát, že vlivem kondenzační vlhkosti změní svůj tvar koupelnové nebo vchodové dveře a následně jdou špatně zavírat. Často se stává, že nemůžeme přijít na to, které místo na dveřích způsobuje jejich drhnutí. K odhalení tohoto místa nám výborně poslouží pruh kopírovacího papíru. Přes papír dveře zavřeme a hned uvidíme, která místa bude třeba obrousit, neboť kopírovací papír obarví třecí plochy. Pokud dveře drhnou ve spodní části, označte si dané místo obyčejnou tužkou a pak pomocí hoblíku, případně brusky dveře dole srovnejte. Další možností je vypomoci si podložkami, které nasadíte do dveřních pantů, čímž zvýšíte polohu dveří. Ty pak přestanou drhnout o podlahu nebo o koberec.

Nedostatečně upevněné zárubně

Některé obtíže spojené s dveřmi a jejich zavíráním mohou být způsobeny zárubněmi. Zárubně nedostatečně připevněné ke zdi napravíte poměrně lehce. Nejprve vyvrtejte skrz zárubně do zdi hlubší otvory. Otvory osaďte hmoždinkami a následně dlouhými šrouby přišroubujte zárubně. Nakonec vše opatrně dotáhněte. Postupujte opatrně, abyste šroub nepřitáhli až příliš a hlava šroubu nezpůsobila na dveřích nenapravitelné poškození dřeva, například jeho odštípnutí.