Orchideje jsou velmi oblíbené rostliny, které jsou ozdobou každého interiéru. Krása a barevnost jejich květů je prostě bezkonkurenční a velice pestrá. Na světě je něco kolem 30 tisíc druhů orchidejí a nejméně 200 tisíc jejich hybridů. Důvodem rozmanitosti těchto rostlin je schopnost přizpůsobit se danému prostředí.

Přestože jde o velmi citlivou rostlinu, která u nás doma potřebuje prvotřídní péči, zvládne ji pěstovat i každý laik. V přirozeném prostředí rostou orchideje běžně na kmenech stromů nebo na povrchu jiných rostlin. Jejich kořeny jsou totiž speciálně přizpůsobeny na absorbování vlhkosti a rozpuštěných živin. V přírodě se orchideje množí díky svým výrůstkům keiki, což můžete snadno využít i u vás doma.

Množení orchidejí

Orchideje se dají množit semínky, ale bohužel ne v našich domácích podmínkách. Běžně potřebuje naklíčené osivo navázat symbiózu s určitým druhem houbového organismu. Jde o poměrně složitý proces, a tak je lepší si namnožit orchidej vegetativním způsobem.

Zvolte metodu dělením pomocí keiki

Jde o nejpřirozenější a nejméně náročný způsob množení. Nové orchideje si můžete pořídit oddělením dceřinných rostlinek zvaných keiki. Nejprve se však přesvědčte, že mají alespoň 2 až 3 listy a dostatečně rozvinutý kořenový systém. Buď je můžete opatrně jemně odkroutit, anebo je oddělte ostrými a vydezinfikovanými nůžkami nebo nožem.

Správný substrát a dostatek prostoru je základ

Používejte vždy vhodný substrát pro orchideje, který by měl být dostatečně propustný a vzdušný. Měl by obsahovat rašelinu a kokosová vlákna. Oddělené keiki do něj opatrně vysaďte, nejlépe do průhledného květináče. Nikdy nevysazujte více rostlinek do jednoho květináče. Za nějakou dobu se rostliny rozrostou a museli byste je zanedlouho přesadit. Orchideje nemají rády častou změnu prostředí a snadno by mohlo dojít ke zbytečnému poškození kořenového systému. Proto sázejte keiki vždy samostatně, vyhnete se tak zbytečným možným komplikacím.

Připravte si vlastní substrát

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek borové kůry
  • ½ hrnku ořechových skořápek nebo cocochipsů
  • 1 hrnek mechu
  • ¼ hrnku zeminy s pískem

Kůru i skořápky zalijte větším množstvím převařené vody a nechte vše do dalšího dne louhovat. Následně vymačkejte přebytečnou vodu nebo nechte několik hodin schnout a pak smíchejte se zbylými surovinami.

Kejki chtějí dostatek světla

Nově zasazenou rostlinu postavte na dobře osvětlené místo, kam však nedosáhnou ostré sluneční paprsky. Zbytečně by mohlo dojít k popálení listů. Nejlépe vyhovující je parapet orientovaný na východ či západ, během zimy i ten jižní. Orchideje potřebují k dobrému vývoji čerstvý vzduch, proto často větrejte. Ovšem velký pozor si dejte na průvan, rostliny jej přímo nesnášejí.

Jak keiki zavlažovat?

Kromě dostatečné vzdušnosti keiki vyžadují i pravidelný přísun vody a dostatečnou vzdušnou vlhkost. Alespoň jednou týdně roste vodou vzdušné kořeny a během topné sezóny to nepřehánějte s vytápěním. Orchideje by neměly vysychat, proto není od věci položit vedle nich misku s vodou. Jednou za 1 až 2 týdny proveďte zálivku do podmisky či obalového květníku.

Svou novou orchidej pravidelně kontrolujte, jestli má opravdu vše potřebné k životu, přece jenom je to „miminko". V případě, že se bude zdravě a správně vyvíjet, bude mít sytě zelené, lesklé a pevné listy, narostou mu vzdušné kořeny, brzy i vzpřímený stonek a na něm květy.

Zdroje: www.chalupari-zahradkari.cz, www.prima-receptar.cz, www.pestujme.cz