Zelená knoflíková kráska

Tato velice zdobná kapradina má drobné, téměř kulaté lístky, na až dvaceticentimetrových převislých výhonech. Knoflíková kapradina pochází z Nového Zélandu, kde má samozřejmě ideální podmínky jako nikde jinde. Vyzkoušejte kapradinové krásky ve vašem bytě. Ozvláštní váš domov nádhernými decentními lístky.

Co s knoflíkovou kapradinou doma?

Péči o tuto pokojovky zvládnou i začátečníci, proto se nebojte pořídit si ji. Listem je velmi pěkná a decentní, jako většina kapradin, a ozvláštní interiéry, kde by se jiným rostlinám nedařilo. Jako všechny kapradiny její přítomnost navodí lesní atmosféru, a to především pokud ji pěstujete společně s jinými stálozelenými rostlinami. Zkuste ji sesadit nebo naaranžovat v kombinaci s dalšími rostlinami, které jsou atypické listy, ať už barvou či tvarem.

Kapradinám svědčí…

Podobně jako ostatní kapradiny, i knoflíková má rada rozptýlené světlo a velice dobře se jí daří i v polostínu. Úplný stín jí nesvědčí a časem uvadá. Je citlivější na změny teplot. Chladnější teploty mezi patnácti a pětadvaceti stupni jsou pro kapradiny skvělé. Ani se zálivkou to nemusíte přehánět. Má ráda stálejší vlhkost a mírnou ale častou zálivku. Nicméně, rozhodně nechce stát ve vodě. Pokud chcete kapradině přilepšit nechejte vodu odstát. Listy kapradiny jsou velmi křehké, takže ji raději umístěte tam, kde nebude v kontaktu s procházejícími lidmi. Knoflíková kapradina snáší suchý vzduch lépe než její kolegyně, proto je vhodná i do jiných částí bytu než koupelny. Nicméně nezapomínejte, že potřebuje stálou, spíš nižší pokojovou teplotu.

Knoflíková kapradina ocení správnou zeminu i hnojení

Zemina pro kapradinu by měla být mírně kyselá a lehká. Proto se často kombinuje s listovkou a rašelinou. Pokud nechcete experimentovat, pořiďte si zeminu speciálně pro kapradiny. Je k dostání i v malých baleních, která se hodí i pro jednu nebo dvě rostliny.

Hnojivo pro pokojovky používejte v třítýdenních intervalech přesně podle návodu výrobce. Začněte přihnojovat na jaře a pokrčujte celé léto až do začátku podzimu.

Zdroje: http://www.celysvet.cz, https://blessmyweeds.com