Dvoulitrový rendlík

Nejpoužívanější kousek, ve kterém se dobře vaří zelenina, brambory i rýže, stejně skvěle se hodí k ohřívání zbytků z předešlého dne. Nejlépe s pokličkou a z materiálu, který dobře vede teplo, tedy nerezu, litiny nebo ještě lépe smaltu, který není tak těžký a snadno se udržuje.

Pětilitrový hrnec

Univerzální velikost pro přípravu polévek nebo dušených jídel. Pokud jsme ale doma jenom dva a nikdy nevaříme pro víc lidí ani větší množství, můžeme ho s klidným srdcem nahradit druhým třílitrovým hrncem.

Opravdu velký hrnec

Osmi – až jedenáctilitrový. Na vývar nebo velké množství dušeného či pečeného masa, když se sjede celá rodina nebo přijdou přátelé. Měl by mít pokličku, a pokud je navíc možné také použití v troubě, ušetříme navíc za pekáč a bude se hodit v celé řadě případů, kdy potřebujeme maso zatáhnout a až pak dát péct.

Rendlík

Snadno se v něm rozpustí trocha másla nebo ohřeje omáčka, stejně jako porce zbylého jídla pro jednoho. Je lepší, když má i pokličku, protože se může hodit třeba při dušení několika málo kousků zeleniny.

Pánev na smažení

Jedna univerzální pánev s vyšším okrajem a plochým dnem, čím těžší, tím lepší, protože tím rovnoměrněji povede teplo. V takové usmažíme vajíčka či řízky i uvaříme masovou nebo zeleninovou směs pro více lidí stejně jako pro dva. Konkrétní velikost můžeme přizpůsobit velikosti domácnosti, ale průměr dvacet centimetrů by měl být minimum.

Když…

VAŘÍME HODNĚ DO ZÁSOBY

Papinův hrnec na dlouhé dušení masa a zeleniny, jejichž porce pak snadno uložíme do mrazáku na jindy. Velikost zvolíme podle velikosti domácnosti, dvoulitrový pro jednoho či dva (naplňuje se vždy maximálně do dvou třetin) šesti nebo osmilitrový pro rodinu.

MÁME RÁDI ASII

Pánev wok je se svým typickým zakřivením nutná pro nejrůznější rychlé smažení, stejně jako pro delší dušení a dobře se uplatní i pro italské a francouzské pokrmy dušené na plotně. Pokud nemáme plynový sporák, kam pánev pěkně zapadne, je lepší volit kousek s menší částí rovného dna.

SE NEOBEJDEME BEZ GRILU

Grilovací pánev s drážkami ve dně dokáže odvádět od masa nebo zeleniny šťávu a vše se tak opéká, jak má. Pokud si ale podobnou úpravu vychutnáme jen v létě, je to zbytečná investice a úplně si vystačíme s obyčejnou rovnou pánví.

PŘIPRAVUJEME SNÍDANĚ PRO TY NEJ

Palačinky i lívance se na menší pánvi téměř bez okraje upečou i otočí zkrátka nejsnadněji. Ať si je vychutnáváme k pomalé snídani, nebo je každý druhý víkend připravujeme kupě vnoučat, v obou případech se investice do palačinkové pánve vyplatí.

Zdroj: Časopis Receptář