Krásné letní dny prožité na chalupě jsou už pouhou vzpomínkou. Chaty a chalupy čeká jen pár posledních víkendových návštěv, než se uloží k zimnímu spánku. Začátkem podzimu se majitelé tradičně věnují zazimování rekreačních objektů, které je nutné zajistit nejen před rozmary počasí, ale hlavně před nezvanými návštěvníky.

Nejvíce škod způsobí zloději

Opuštěné chaty a chalupy představují pro zloděje obrovské lákadlo. S nástupem podzimu se strmě navyšuje množství vloupání do špatně nebo nedostatečně zabezpečených sezóně využívaných nemovitostí, zloději průměrně vyloupí 3 až 4 chalupy denně. Během loňského září a října zloději napáchali nejvíce škod ve Středočeském, Jihomoravském a Plzeňském kraji. Objasněnost takových případů je přitom velmi nízká, v Jihomoravském kraji například pouhých 9,2 %. Náhrady škody jsou často problematické, zvlášť proto, že chaty nebývají příliš dobře zabezpečeny. Samotné zamčené dveře a zajištěné okenice nepředstavují pro lupiče podstatnou překážku, jejich vylomení bývá snadnou a rychlou záležitostí. S koncem chatařské sezóny tedy dobře zvažte vhodné zabezpečení, které vaše obydlí ochrání v době, kdy na chatu nejezdíte.

Zásady bezpečného zazimování

  • Zlodějům hraje do karet odlehlost a opuštěnost nemovitostí, ale také lehkovážnost majitelů. Nenechávejte na svých chatách a chalupách elektroniku a drahou zahradní techniku a už vůbec ne snadno viditelnou například okny nebo škvírami. Takové vybavení je nejlepší co nejdříve převézt na bezpečnější místo nebo alespoň důkladně schovat před pátravými zraky.
  • Neusnadňujte také nenechavcům vstup do objektu, v okolí chaty není vhodné nechávat trubky, nářadí či dokonce žebříky, které budou snadno v dosahu a poslouží k vniknutí do obydlí.
  • Snažte se vzbudit dojem, že chata je alespoň částečně obývána, jednou za čas ji zajeďte překontrolovat i během zimního období, odkliďte sníh nebo spadané větve. Vzbudí to dojem, že chata není zcela opuštěná, a zloděje to tak může odradit.
  • Investujte do kvalitního mechanického zabezpečení, které bude vidět a pokud možno zloděje odradí. Samozřejmostí jsou pevné dveře s kvalitním kováním a zámkem, okna můžete zajistit bezpečnostními okenicemi nebo mříží. Nespoléhejte se na letité visací zámky, majetek pomohou lépe ochránit visací zámky s certifikací podle norem odpovídající bezpečnostní třídy. Taková opatření odolávají i hrubé síle a pomohou účinně odrazit zloděje a vandaly.

Bezpečnost zvýší detektory

Investujte i do dalšího zabezpečení, šikovné jsou například různé bezpečnostní fólie, které zvýší mechanickou odolnost skla, dále různé spínače světel nebo alarmy. „Kromě kvalitního mechanického zabezpečení vstupních dveří a oken zůstává nejspolehlivějším řešením instalace běžného zabezpečovacího systému s certifikací na daný stupeň zabezpečení, byť třeba jen s několika málo bezdrátovými detektory. Takto zajištěná chata je chráněna i proti sofistikovanějším útočníkům,“ říká Jaroslav Čehovský, specialista bezpečnostních technologií ze společnosti SSI Group.

„Vykrádači chat zpravidla nebývají vybavení nejmodernější technikou a pro ochranu objektu někdy stačí jednodušší systém, jehož výhodou u zazimovaných chat může být naprostá nezávislost na elektrické energii. Jedná se o detektory pohybu či otevření dveří využívající k přenosu poplachové zprávy sítě IoT (internetu věcí). Takovýto přenos zpráv je energeticky mnohem úspornější než nejčastěji používaná GSM síť mobilních operátorů, detektor tak může pracovat na jednu sadu baterií po celou sezonu,“ dodává Čechovský.

Mrazivý nepřítel

Před zimou myslete i na další potíže, které mohou v neobydleném objektu vzniknout vlivem nízkých teplot, sněhu, prosakující vodě a škůdcům.

  • Vypusťte vodu z celého systému a problematická místa vhodně izolujte.
  • Nezapomeňte ani na bojler či čerpadla. Pračku a myčku zkontrolujte, případně vypusťte a odpojte od přívodu elektřiny a vody.
  • Do odpadů v umyvadle, ve dřezu a v toaletě nasypte sůl nebo nalijte denaturovaný líh, který preventivně zamezí mrznutí vody a následnému poškození vybavení.
  • Zkontrolujte střechu a okapy, zajistěte bezpečný odtok vody ze střechy.
  • Nelákejte do obydlí myši, potraviny uchovávejte buď bezpečně uzavřené, nebo je odvezte.
  • Braňte se proti plísni, problematická místa ošetřete vhodným přípravkem.