Kotrč kadeřavý je luxusní houba

Tak to jistě nedáte dopustit na kotrč. Jeho předností je jednak velikost, protože stačí najít jeden kousek a máte vystaráno na guláš nebo na polévku. Po uvaření má tento druh houby lahodnou lískooříškovou chuť, a proto se často vykupuje, a ne za malé částky. Kuchaři jsou za kotrč ochotni zaplatit i tisíce korun a v gastronomii je uctíván jako luxusní surovina.

Kotrč je nezaměnitelný

Výhodou je i specifická podoba, díky níž si kotrč s jinou houbou jen tak nespletete. Plodnice velmi připomíná květák nebo mořskou houbu a je tvořena silně rozvětveným pletivem, jehož typicky kudrnaté větvičky vyrůstají ze silného bělavého třeně, který je celý zarostlý v půdě. Větvičky svou strukturou připomínají chrupavku.

Kde ho v lese najdete

Kotrč kadeřavý se řadí k chorošovitým houbám, které parazitují na kořenech stromů, a nejčastěji ho najdete na borovicích. Často však vyrůstá i na pařezech a dosahuje velikosti v průměru 10 až 30 cm. Občas můžete najít i větší kusy, které někdy váží i několik kilogramů. Většinou na něj v lese narazíte v období od července do listopadu.

Jak kotrč sbírat

Pokud kotrč v lese nevytrhnete i s plodnicí, budete si moci přijít pro další nově vyrostlý kousek, nebo ho dopřát jinému houbaři. Chuťově nejlepší je mladý, krásně bílý kotrč. Houba se postupně vlivem stáří zabarvuje do hněda a není už tak křehká.

Zdravotní benefity

Možná by vás to nenapadlo, ale kromě toho, že je kotrč výbornou ingrediencí k vaření, má i léčivé účinky. A není jich málo! Vzhledem k tomu, že obsahuje antibakteriální a antifungální (protiplísňové) látky, urychluje hojení ran a poškozenou pokožku. Má také příznivý vliv na kvalitu pleti.

Dokonce je v kotrči přítomna významná látka betaglukan 1,3 – D (SCG) s účinnými protirakovinnými účinky. Správné fungování organismu ovlivňuje i vysoký podíl bílkovin, fruktózy, glukózy a monosacharidů xylóza a manóza. Kotrč vám také zajistí přísun vitamínů D a E a nepostradatelného hořčíku. Kromě toho tento druh houby posiluje imunitu, podporuje správnou krvetvorbu a obsažené látky zvyšují hladinu hemoglobinu v krvi.

Kotrčem si můžete přivydělat

Pokud najdete kotrčů víc najednou a nemáte možnost je spotřebovat, můžete nadbytečné houby nabídnout k odprodeji buď výkupnám hub, nebo přímo restauracím. Ty luxusní je vykupují v rozmezí od 400,- Kč do 1800,- Kč za kilo. A když si vezmete, že průměrný kotrč váží i několik kilogramů, může se někdy jednat o slušné peníze navíc, které se hodí do vašeho rodinného rozpočtu.

Chuť kotrče je nepřekonatelná

Houbovo oříšková a silně kořeněná příchuť se náramně hodí k přípravě falešné dršťkové nebo gulášové polévky a dodá šmrnc i bramboračce. Výborně chutná i v bramborových a zeleninových placičkách nebo sólo smažená v těstíčku. Je také výbornou přísadou mnohých asijských jídel.

Zdroje: www.kupi.cz, www.living.iprima.cz, www.houby-rostou.cz