Koupě nebo stavba domu nebývá v Česku záležitostí, která se v životě mnohokrát opakuje. Přitom mnozí po zkušenostech, které získali při stavbě či rekonstrukci svého domu, tvrdí: „Kdyby se dal vrátit čas, udělali bychom to jinak.“ Jak se tedy vyvarovat chyb?

Stavět, nebo koupit?

Není snadné najít správné odpovědi na základní otázky: Koupit hotový dům, nebo si nechat postavit nový? Vybírat z nabídky typových domů nebo se obrátit na architekta, který v projektu zohlední představy majitele a jeho rodiny?

Rekonstrukce bývá nákladná

Starší dům stojí na začátku méně peněz a obvykle nabízí možnost bydlet hned. Proměňovat ho k obrazu svému můžete postupně podle svých aktuálních finančních možností.

Jenže je téměř zákonité, že během úprav a oprav se objeví potřeba řady dalších rekonstrukcí. Původně plánový rozpočet 150 tisíc na nové podlahy, vymalování, natření oken a schodů nebo na zavedení ústředního topení se zvýši třeba až desetkrát.

Snadno se pak stane, že výsledná cena nemovitosti a investic do rekonstrukce bude vyšší než náklady na postavení domu nového. Počítejte s tím, že staré domy nemívají dostatečnou tepelnou izolaci, nevyhovující bývají technické rozvody aj.

Výhodou staršího domu může být jeho poloha a zasazení do okolní krajiny, zahrada se vzrostlými stromy. K některým opravám navíc nepotřebujete ani stavební povolení, stačí pouhé ohlášení.

Koupelnu si vyberete

V typovém projektu novostavby máte šanci požadovat určité úpravy podle svých představ. Můžete se rozhodnout, zda chcete kuchyni propojit s obývacím pokojem, kde mají být dveře, vybrat si sanitární vybavení do koupelny, obklady a podobně.

Nový dům lze koupit i zcela hotový. Ale pozor! V nich firma zmíněné úpravy již neudělá. Na druhou stranu se hned můžete stěhovat. Nastěhování v dohledné době, nebo dokonce hned, to je zřejmě největší výhoda typových domů.

Nápady se chvíli rodí

Nenechte se opít rohlíkem! Slibuje-li někdo zděný dům s dispozicemi 5+1 a s garáží za milion, je to podvodník. Za milion lze postavit dům opravdu jen výjimečně (například dřevostavbu) a spíš skromnější velikostí.

Originální dům, postavený podle individuálních přání investora a nápadů architekta, nemusí být nutně dražší než typová stavba. Cesta k němu je však delší. Nějaký čas zabere příprava. Říká se, že opravdu kvalitní projekt se všemi dalšími souvisejícími pracemi se rodí dvakrát až třikrát déle než samotná stavba.

Zadáte-li stavbu na klíč...

  • určitě kontaktujte více firem a udělejte si vlastní výběrové řízení,
  • stavební dozor by neměl provádět váš známý. Ani s jeho prací totiž nemusíte být spokojeni. To se ovšem známému či příbuznému do očí těžko říká, nemluvě o finančním postihu. A kvalita domu trpí.
  • nechte si předat seznam, jaké domy už společnost stavěla, dojděte se na ně podívat, popovídejte si s jejími majiteli, jak byli s pracemi spokojeni,
  • najměte si vlastní stavební dozor, který bude kontrolovat, zda nakoupený materiál odpovídá prostavěnému, zda se dodržují všechny stavební postupy a podobně.

Zručný majitel ušetří

Stavba svépomocí znamená spoustu starostí. nevyhnete se ani hledání odborníků, kteří musí vystavit doklady o revizní zkoušce pro stavební povolení (za práci druhých však nikdo nechce ručit, mohl by přijít o živnostenský list).

Na druhé straně, jste-li zručný kutil, ušetříte zvláště za pomocné a dokončovací práce (vnitřní omítky, pokládání podlah a obkladů, malování). Dojdou-li vám peníze, můžete kdykoli stavbu pozastavit nebo zpozdit.

Začíná se u papírů

Ať už si kupujete starší dům nebo parcelu (pokud to není třeba od rodičů, kteří by vás asi podvést nechtěli), doporučuje se využít služeb realitní kanceláře. Její pracovníci se mnohem lépe vyznají nejen ve smlouvách (přesto se doporučuje nechat ji ještě zhlédnout od jiného právníka), ale také v katastru nemovitostí apod.

Při koupi domu totiž na vás mohou čekat mnohá nebezpečí, které laik není prakticky schopen odhalit. Například prodávající není skutečným vlastníkem domu nebo prodá dům několika zájemcům současně, na domě může být zástavní právo nebo věcné břemeno. Stejně tak je dobré se podívat do územního plánu, zda majitel neprodává dům jen proto, že kolem povede dálnice.

Dům jako polotovar

Pokud přemýšlíte o zlevnění stavby, třeba i té na klíč, možná dojdete k závěru, že vymalování, osazení zásuvek a dveří a další práce zvládnete sami. Této úvaze vycházejí vstříc firmy, které nabízejí domy v různém stadiu rozestavěnosti jako hrubou stavbu nebo v různém stadiu dokončenosti. Počítají s tím, že zbytek si majitel dodělá sám.

Je důležité se už při podpisu smlouvy pečlivě dohodnout na podmínkách a podrobném popisu dokončených prací, aby nevznikly zbytečné tahanice o to, co firma měla provést, ale neprovedla.