Význam koupelny v dnešní době rychle roste. Nejenže je již nepostradatelnou součástí každého bytu, ale neustále se zvyšují nároky na její funkční i estetickou stránku. Už dávno neslouží jen k prosté očistě, ale také k relaxaci a je to i důležitý faktor určující úroveň a cenu bytu. I solidní nemovitost, pokud má koupelnu v dezolátním stavu, je prakticky neobyvatelná a jazykem realitních makléřů se jedná o „objekt určený k rekonstrukci“. Na koupelně zkrátka dneska záleží.

Vybudování či rekonstrukce koupelny zároveň nejsou levná záležitost a také se jedná o zásah, který rozhodně nezvládneme za odpoledne, ale naopak ovlivní život obyvatel bytu třeba i na několik týdnů. Proto když už se do něčeho takového pouštíme, cílem je, aby nám hotová koupelna vydržela nejen funkční, ale i esteticky vyhovující co nejdéle. Jak toho dosáhnout?

Klíčem k dlouhodobé spokojenosti s touto velmi důležitou místnůstkou je kromě promyšlené praktičnosti a funkčnosti také nadčasový design. Elegantní střídmé barvy i tvary se neomrzí tak rychle jako výrazná barevnost a tvarové výstřelky poplatné momentálnímu trendu. Stejně tak je vždy nadčasovější minimalismus než přebujelost ve všech ohledech. Minimalističtěji pojatá koupelna nechá vyniknout nás, naši individualitu, a také mnohem lépe a přirozeněji ladí s ostatním zařízením bytu.

Doladit prostor barevně a zútulnit ho, abychom se vyhnuli pro mnohé nepříjemnému stylu strohé pitevny, je možné pomocí koupelnových doplňků a textilií. Jejich výhodou je, že jsou snadno obměnitelné, takže tady máme relativně volné pole působnosti. Je rozhodně snadnější a levnější vyměnit koupelnovou předložku nebo skříňku než bourat celou koupelnu. Tyto doplňky, ať už skříňky, regály, zrcadla, dózy na hygienické potřeby, předložky, ale i třeba barevně sladěné ručníky, dokážou dát koupelně útulnou zabydlenost i onen žádoucí trendy vzhled, který doladí k dokonalosti nadčasový a kvalitní základ.

A právě proto, že základ by nám měl vydržet co nejdéle, je dobré zaměřit se nejen na nadčasový design, ale také kvalitu, a to jak samotných sanitárních předmětů, tak provedení řemeslných prací. Vstupní investice sice může být vyšší, ale uvidíte, že se vám vyplatí. Promyšlená a nadčasová koupelna z kvalitních materiálů je nejen ozdobou bytu, ale také se snadno udržuje, dobře slouží individuálním a časem se měnícím potřebám obyvatel bytu a hlavně se tak rychle neokouká. Takže se i po letech přistihnete, jak si říkáte: „Ta koupelna je pořád pěkná.“