Jste šťastnými majiteli krbu, ale občas vás rozčiluje, že přes začouzené sklo nevidíte celou nádheru plápolajícího ohně? Průhlednost skla postupně snižují nánosy sazí, prachu a kouře, a tak je ho občas potřeba dokonale vyčistit. Jen je dobré vědět, jak nejlépe na to! Nemusíte hned sáhnout po chemických přípravcích, můžete zkusit i mnohem ekologičtější řešení!

Příčiny černání skla v krbu

  • Velké množství nekvalitního dřeva a málo vzduchu způsobuje špatné hoření.
  • Vlhké dřevo.
  • Špatně uložené dřevo.
  • Nevhodně navržený krb a nekvalitní krbová vložka.
  • Špatný tah komínu.

Jak vyčistit krbové sklo

Skleněná dvířka vždy čistěte, jen když jsou naprosto studená! Nikdy se nesnažte čistit horké krbové sklo, protože byste se mohli popálit a sklo by mohlo prasknout. Po vychladnutí krbové vložky z ní odstraňte popel a odeberte ho i z popelníku. V případě, že máte vyklápěcí sklo, dejte si pod něj třeba staré noviny či hadr, ať si neušpiníte od sazí podlahu.

Jemný popel má mnoho využití

Odebraný popel z krbu můžete skvěle využít a je tím nejlepším způsobem, jak krbové sklo vyčistit. Budete potřebovat pouze papírový ubrousek nebo staré noviny a jemný popel. Papír si nejprve lehce navlhčete, lépe se vám na něj přichytí využívaný popel. Otevřete krbová dvířka a čištění provádějte tak, že postupujete krouživými pohyby opatrně přes celou plochu skla. Samozřejmě budete využívat další ubrousky a stále nový popel. Začněte čistit krouživými pohyby do té doby, než se vám bude zdát sklo naprosto čisté. Pak už stačí vzít do ruky čistý papír bez popela a sklo dokonale doleštit.

Pomůže prostředek na mytí nádobí

Můžete zvolit i tuto mokrou cestu a využít klasický saponát na mytí nádobí. Naneste si jej na jemnou mycí houbičku a postupně jej rozetřete po celé ploše skla. Poté nechte chvilku působit, a nakonec setřete pomocí suchého hadříku. A k vyleštění si opět vezměte k ruce novinový papír.

Výrobci nabízejí specializované čisticí přípravky

Většina prodejců krbů nabízí i konkrétní čistící přípravky, které bývají ve formě spreje nebo gelu. Nastříkají se na sklo a nechají se několik minut působit. Nakonec nastane opět fáze setření a vyleštění.

Pozor na abrazivní poškození

Zcela určitě se vyhněte všem prostředkům s abrazivními částicemi, sklo byste si tak mohli nevratně poškodit. V případě používání houbičky vsaďte vždy na jemnost a čistěte pouze částí bez abrazivní strany.

Zdroje: www.vytapeni-klimatizace.bydleniprokazdeho.cz, www.jaktak.cz, www.nazeleno.cz