Přizpůsobme výšku pracovní desky, dřezu a sporáku své postavě. není důvod se hrbit.

Také pečicí troubu je výhodné mít ve výšce, která nám bude vyhovovat, třeba dvacet, třicet, ale klidně padesát i víc centimetrů nad podlahou. Ostatně koho by dnes napadlo umístit mikrovlnku pod stůl?

Ani myčka nemusí stát na podlaze. Talíře a skleničky do ni pak můžeme rovnat bez ohýbání.

Vzdálenost mezi místem, kde pokrm připravujeme, a jídelním stolem by měla být co nejkratší.

Elektřina

Každý spotřebič by měl mít svoji zásuvku. Tedy: mikrovlnka, trouba, myčka, varná konvice, lednice, topinkovač a další přístroje.

Minimálně jedna zásuvka by měla zůstat volná pro spotřebiče, které připojujeme dočasně. Zásuvky si necháme udělat co nejblíže u pracovní desky, obvykle pod horními skříňkami.

Když už se neobejdeme bez rozdvojky, měli bychom mít jistotu, že jde o bezpečný výrobek.

Světlo

Celý pracovní prostor kuchyně dobře osvětlíme. Světla umísťujeme tak, aby paprsky dopadaly od nás na plochu, kde pracujeme. Nesmějí nás oslňovat.

Někdy bývá problém u digestoří, které mají světla vzadu; jejich paprsky jdou totiž shora odzadu dopředu a bez vhodného stínítka může oslnit postavy nižšího vzrůstu. Dobrou variantou jsou otočné lampičky, takzvaná bodová světla, která namíříme tam, kam zrovna potřebujeme.

Kuchyni bychom měli uspořádat tak, abychom co nejlépe využili světlo od oken a nestínili si při vaření tělem.

Nezapomeneme dobře osvětlit jídelní stůl. Zásada je, že by na něj umělé světlo mělo dopadat shora, osvětlovat ho celý a neoslňovat nikoho ze stolovníků.

Není příjemné jíst ve stínu, ani být vystaven příliš ostrému světlu. Výhodná je stahovatelná lampa přímo nad středem stolu. V místnosti by však měla být ještě nějaká další světla, která prostor zbaví neútulnosti − temných koutů a kontrastu v osvětlení.

Použijeme-li pouze bílé zářivky, musejí být dostatečně intenzivní, musejí evokovat intenzitu denního světla, jinak budou působit chladně a nepříjemně.

Dvířka a šuplata

Mnozí jsme zvyklí na horní skříňky s dvířky natolik že si ani jiná neumíme představit. Praktičtější jsou však dvířka posouvací nebo roletová, případně výklopná, opatřená teleskopickými polohovači.

Do dolních skříněk jsou nejvhodnější velké šuplíky nebo vysunovací kontejnery, které můžeme obsluhovat shora či z boku.