Zdroje: bydleni.instory.cz, m.magazinplus.cz

Triky do kuchyně i domácnosti se hodí

Triků a fíglů je plný internet. Někdy jde o jednoduché vychytávky, které překvapí důvtipem. Najdou se však i takové, nad kterými zůstává rozum stát.

Podívejte se na těchto 12 triků do kuchyně ve videu. Jistě jich pár oceníte. Některé jsou úsměvné a jiné docela fajn nápady. Třeba ten s nahřátým víčkem oleje je docela jednoduchý a určitě se bude hodit.

Zdroj: Youtube

Úporná špína v kuchyni a na grilu

Aniž by byl člověk puntíčkář a musel mít vydrhnuté hrnce a pokličky do vysokého lesku, triků na očištění plotýnek, pánví a grilovacího náčiní není nikdy dost. Jde často o špínu připečenou, odolnou a na površích, které bychom nechtěli poškodit. Jak se zbavit odolných nečistot, abychom je nemuseli půl dne máčet ve dřezu a pracně drhnout?

Video radí ubrousek namočený v octě, stejně tak pomůže troška jedlé sody či pečicího prášku. Nicméně základní poučkou je v tomto případě a také při čištění grilu a plotýnek nečekat na jejich vychladnutí. Ještě teplé povrchy se čistí znatelně lépe a rychleji.

S čím si poradí zubní pasta?

Velice nepříjemné je čištění spodní strany oblíbené pánve či hrnce. Ve většině domácností existuje ona oblíbená pánvička, která se prostě hodí na všechno. Je tak akorát a málokdy na ní něco připečete.

Čísté hrnce a pánve bez drhnutí

Právě tito oblíbenci mezi kuchyňským náčiním často velmi trpí od spodu. Zatímco vnitřní, často používaná strana je pravidelně mytá, spodek pánve bývá hnědo černý. Připečené nánosy během vaření vytvoří celistvou mírně mastnou vrstvu, kterou není jednoduché odstranit.
Na takové opravdu odolné vrstvy špíny se výborně hodí čpavkové přípravky na mytí sporáku a trouby, ale jde to i jinak. Kombinací běžných čisticích prostředků můžete dosáhnout vynikajícího výsledku. Vyzkoušejte tento postup.

Jak pomohou sůl a jedlá soda

Na kuchyňskou linku položte utěrku nebo kus staršího textilu. Pánev položte dnem vzhůru a povrch poprašte vrstvou kuchyňské soli. Pak přidejte vrstvičku jedlé sody nebo kypřicího prášku a na závěr polijte ještě saponátem na mytí nádobí. Tyto vrstvy promíchejte prsty nebo houbičkou, nedřete a ani je neutírejte. Přes toto všechno položte papírovou utěrku a polijte ji malým množstvím octa. Ocet nemusí všude téct, stačí, aby se vsáknul do papírové utěrky, který zakrývá dno. Nechejte hodinu až dvě působit a setřete. Špína úplně pustí a vy ji zcela bez námahy setřete papírovou utěrkou a opláchnete vodou.

Jiný recept na čištění spodní strany hrnců a pánví radí kombinaci sody, saponátu a peroxidu. Vyzkoušejte, který postup se osvědčí právě vám!

Související články