Kuny jsou malé šelmičky, které se živí převážně hlodavci. Kromě kuny lesní (Martes martes) žije na našem území kuna skalní (Martes foina). A právě tato šelma velikosti kočky se ráda zdržuje v blízkosti lidských staveb, jelikož se zde nachází hojnost potravy. Nejsou tak bázlivé jako kuny lesní a najdete je i v hojné zástavbě větších měst, kde si vylepšují svůj jídelníček třeba potkany nebo holuby. Zatímco v zahradách mohou kuny pomoci s likvidací potkanů, hrabošů i hryzců, jejich přítomnost v domě není vítaná. Majitele nemovitostí obtěžuje hlavně zápach a hluk. Kuny si značkují svoje teritorium a aktivní jsou hlavně v noci. Kromě dupání, pískání a šramocení je prozradí i zbytky jídla nebo trusu. Bohužel často při svých rejdech poškozují vybavení domu, mohou okousat izolaci, uvolnit tašky na střeše nebo poničit okapy. Zvlášť nebezpečné je pak jejich řádění na autech, ráno po jejich nájezdu nemusíte vůbec nastartovat nebo závažnou závadu zjistíte až při jízdě. Vypudit kuny z vaší blízkosti není přitom vůbec jednoduché.

Zamezit přístup

Do boje s kunami se pusťte co nejdříve, prvním krokem je jim co nejvíce znepříjemnit přístup do domu. Utěsněte všechny otvory a škvíry, kudy se mohou prosmýknout dovnitř. Eliminace co největšího počtu přístupových cest je důležitým preventivním krokem. Kuna je velice štíhlé a mrštné zvířátko, stačí jí jen malá skulina a protáhne se kam potřebuje. Je natolik hbitá, že se na půdu dostane klidně škvírou mezi překrývajícími se taškami, které chrání střechu. Na pomoc si vezměte pevné izolační fólie, vyplňovací stavební pěnu ve sprejích, ale i prkna, hřebíky a pilu nebo hladký plech, po kterém se nevyškrábe. Prozkoumejte také okolí domu a odstraňte ze stromů větve, které usnadňují kuně přístup k domu. Pokud máte tu možnost, auto parkujte v dobře uzavřené garáži.

Odpuzující prostředky tradiční i moderní

Když se kuna přes veškerá opatření zabydlí v domě, zkuste ji vypudit pomocí přírodních prostředků. Různých rad a tipů jak vyhnat kuny je spousta, bezpečně účinný nemusí být ani jeden. Kuna je nevyzpytatelné zvířátko, co funguje na jeden exemplář nemusí zabrat na jiný. Navíc jsou tito tvorové velmi přizpůsobiví a na podměty, které jim zprvu vadí, si časem zvyknou. Trvalé odstěhování kuny z vašeho příbytku nemusí být zaručené, přesto je dobré se obrnit trpělivostí a vyzkoušet některé z babských rad. Není vyloučeno, že něco z nich zabere a vy se malého trapiče zbavíte. V boji proti kunám vám ovšem pomohou i moderní vymoženosti.

  • Jednou z možností jsou intenzivní pachové stopy. Kuna skalní nemá ráda výrazné pachy, proto se proti ní využívají silné parfémy nebo aromatický naftalín. Aplikujte je kolem kuních cestiček (rozpoznáte je podle trusu) a kolem jejího hnízda. Možné je také namočit kus látky do nafty a pověsit kunám do cesty. Pachové plašiče bohužel fungují pouze dočasně, kuna se může po určité době vrátit, proto je dobré je pravidelně opakovat.
  • Vlastníte-li doma psa, máte v rukou dobrý trumf. Do teritoria velké šelmy se kuně příliš nechce. Proto nechte psa pořádně označkovat dům i jeho okolí. Případně se obraťte na sousedy, zda vám psa nepůjčí a alespoň jednou týdně ho nechte celou oblast označkovat. Zajímavým, ale obtížněji dostupným odpuzovacím prostředkem, je lví a tygří trus. Doma ho nejspíš nemáte, ale jestli bydlíte poblíž zoologické zahrady, sehnat se dá.
  • Kunám vadí také zvířecí srst a lidské vlasy. Posypte inkriminovaná místa chlupy, případně je zavěste do prostoru v síťovce nebo prodyšném sáčku. Další možností je na půdu či pod auto rozprostřít deku, na které lehávají psi nebo kočky.
  • Kuna je noční živočich a nemá ráda světlo. Na místa, kam kuna obvykle vstupuje, nasměrujte silné halogenové svítidlo s čidlem, které reaguje na pohyb. Nočního návštěvníka pak náhle osvítí a vyleká tak, že okamžitě uteče. Pomůže také trvale rozsvícené světlo na půdě.
  • Přestože je kuna docela hlučné zvířátko, sama hluk nesnáší. Umístěte do míst, kde se kuna zdržuje reproduktor nebo rádio a zkuste vypudit kunu hlasitou hudbou. O něco sofistikovanější jsou elektronické rušičky. Na trhu jsou k dispozici rušičky akustické, jejichž tón slyší i člověk, anebo ultrazvukové, které slyší jen zvířata. Nejúčinnější jsou přístroje, jež automaticky mění kmitočet a zvířata si proto na nepříjemný hluk tak snadno nezvyknou.
  • Nainstalovat je možné též fotopast, která vás upozorní na nezvanou návštěvu na mobilní telefon. Pak musíte opustit vyhřátou postel a jít kunu osobně vyhnat. Je otázkou, kdo takový postup déle vydrží, zda vy nebo kuna.
  • Větší investici vyžadují klecové pasti a sklopce na kuny. Po odchytu kunu odvezte dostatečně daleko a vypusťte. Chytání do želez nebo trávení je zakázáno.