Orchideje můžete hnojit i během zimy

Na rozdíl od jiných pokojovek orchideje nemají potřebu v zimním období odpočívat. Naopak často právě v zimě kvetou a tím pádem se i vyčerpávají. Pokud se orchidejím věnujete, pak víte, že bohatou zálivkou ani přímým slunečním svitem jim nepřilepšíte. Orchideje si budou libovat, pokud jim dopřejete vzdušnou vlhkost a vhodné hnojivo.

Připravte orchidejím domácí hnojivo

Bojíte-li se o svoje milované exotické krásky, pak orchidejím rozhodně kupte, co potřebují. Speciální substrát i hnojiva jsou k dostání v každém větším květinářství, zahradnictví nebo hobby marketu. Orchideje ale potěšíte i podomácku vyrobeným hnojivem. Mnohé potřeby v domácnosti a potraviny se osvědčily i pro pěstování orchidejí. Pokud neradi plýtváte penězi a upřednostňujete přírodní způsoby přihnojování, pak by se vám mohl líbit náš seznam vyzkoušených domácích hnojiv.

Hnojivo z droždí orchidejím svěčí

Hnojivo z droždí jsou v podstatě vzešlé kvasnice jako na pečení. Čerstvé nebo sušené kvasnice smíchejte se lžicí cukru a zalejte litrem teplé vody. Nechejte odstát alespoň dvě hodiny. Před použitím nařeďte pěti litry vody. Takto připravené hnojivo použijte jako lázeň. Postavte rostlinu do lázně na několik minut a nechejte kořeny i substrát natáhnout tolik, kolik zvládnou. Odstavte do dřezu a veškerou přebytečnou tekutinu nechte odtéct. Tento způsob hnojení můžete opakovat každý měsíc.

Co dalšího se hodí na přihnojování orchidejí?

Pěstitelé orchidejí doporučují například mléko. Není nutné mlékem zalévat, ani připravovat zálivku ve speciálním poměru. Bohatě stačí, když do prázdné krabice od mléka nalejete trochu vody, zatřepete, vypláchnete a použijete vzniklou zředěnou mléčnou tekutinu na zalévání.
Melasa z cukrové třtiny u nás není obvyklá, pokud ji ale používáte jako sladilo, pak stačí rozmíchat jednu lžičku v hrnku vody. Melasa je bohatá na draslík, a proto se také výborně hodí ke hnojení orchidejí.
Orchideje budou prospívat také ze škrobové vody. Schovejte si vodu z vaření rýže nebo brambor a používejte ji k zalévání orchidejí.

Zdroje: http://nv-os.org/index.php, https://wbkitchen.wordpress.com