Květin, které nepotřebují světlo, je nepočítaně

Květin, které nepotřebují mnoho světla je docela dost a je jasné, že jsou to právě ty, které rostou právě ve spodních patrech deštného pralesa nebo jiných porostů. Dole ve stínu větší zeleně se jim daří, stejně jako v tmavém koutu vašeho domova. Rozhodně mezi takové patří různé kapradiny, ale také sukulenty či palmy. Záleží jen na vás, jakým tvarům a vzrůstu dáte přednost. O tom, že je rostlina spíš stínomilná, napovídá případné panašování. Panašované a velmi světlé listy vyloženě nesnášejí přímé slunce, které je spálí.

Kapradiny nepotřebují mnoho světla

Mezi kapradiny milující tmavá místa patří rozhodně netíky. Jde o rod nevelkých kapradin s pěknými penízkovitými zpeřenými složenými lístky. Netíků je asi dvě stě druhů. Některé se hodí do zahrady a jiné do bytu. Oblíbenou pokojovkou je netík Fragrans nebo Raddiho.

Sukulent bez potřeby světla

Ani sukulenty nemusejí mít vždy jasné a slunné stanoviště. Mezi takové patří tchýnin jazyk, který se dříve označoval i názvem tenura. Ačkoliv se může zdát trochu nudný, tchýnin jazyk je ideální extrémně nenáročnou rostlinou. Má mnohé varianty, které se různí výškou růstu i barvou listu. Poslední dobou se staly tchýniny jazyky oblíbenou rostlinou moderních interiérů.

Jsou i palmy, které nepotřebují světlo?

Mezi stín milující květiny patří také některé palmy či vzrůstem podobné rostliny. Horskou palmu můžete znát pod mnoha jinými názvy. Bývá označována také jako oštěpuška nádherná, chamedorea zdobná či sličná. Horské palmě vyhovuje stín či polostín, ale spíš k severu. Je to palma, která má radši vlhkost, a to jak zeminy, tak i vzdušnou vlhkost. Rosení jí velmi svědčí. Také některé druhy dracén upřednostňují stín.

Bez světla se daří i broméliím

Do stínomilných rozhodně patří také bromélie. Nejenže nepotřebují světlo, ale celkově, na rozdíl od vlhkomilných, bromélie nemají ani žádné další vysoké nároky. Naopak budou radši, když si jich moc nebudete všímat. Broméliím stačí jen velmi mírná zálivka do středového kalichu.

Stínomilné květiny, které chtějí jen málo světla

Pokud toužíte po rostlinách se zajímavými dekorativními listy, pak si můžete vybrat například diefenbachii, aglaonemu, modlivku nebo kalateu. Jako v džungli se budete cítit mezi filodendrony a monsterami.

Zdroje: https://bydlimeutulne.cz, https://living.iprima.cz, https://balconygardenweb.com