„Stejně jako lidé či zvířata mají rostliny kolem sebe jakousi přírodní auru. Tu sice nelze spatřit, ale můžeme ji velice silně vnímat,“ tvrdí Josef Navrátil, který se zabývá tajemnou mocí obyvatel této říše a chce o ní přesvědčit i mě jednoduchým pokusem.

Mám dát dlaně asi tři centimetry nad rostlinu, kterou jsem si přinesla z domova. Zavírám oči, aby byl prožitek intenzivnější. Najednou skutečně začínám pociťovat jakési podivné vibrace a závan teplého vzduchu.

Po pár minutách se cítím zklidněná a starosti, které mě do té doby trápily, jako by se najednou ocitly někde v pozadí mé mysli. Josef Navrátil ustupuje na dva metry ode mě – až sem prý dosahují vibrace mé květiny.

Poznají radost i zlobu

„Rostliny jsou nesmírně vnímavé k tomu, jak a o čem smýšlíme: zda jsme nazlobení, veselí nebo třeba zklamaní. V jejich přítomnosti bychom se proto měli vždycky zklidnit a přeměnit své emoce v pozitivní, abychom k nim vysílali lásku – jsou to přece živí tvorové, v uvozovkách domácí mazlíčci právě tak jako třeba psi nebo kočky,“ upřesňuje Josef Navrátil.

Podle stavu květin v místnosti se pozná stav duše člověka, který zde bydlí. Pokud tedy máme doma samé „chcípáčky“, vypovídá to o našem nedobrém psychickém rozpoložení.

Kapradinu ke každým dveřím!

Základní je obklopit se těmi, které se nám líbí, a poskytnout jim potřebnou péči. Neméně důležité je však i to, kam je umístíme.

Květiny šířící vibrace lásky jsou vhodné do ložnice (například brambořík, orchidea), ochranné ke vchodovým dveřím (aloe vera, dracéna, kapradiny…) a ty symbolizující krásu a zdraví do koupelny (třeba anturium).

„Jedovatých bych se zbavil, protože ruší vliv jakékoli pozitivní energie,“ doporučuje Josef Navrátil. K sobě do bytu by si prý odborník nejraději pozval co nejvíce hezkých kaktusů, protože ty mají ochrannou moc, uklidňují a posilují dobré vztahy.

„Ideální je mít po jednom sukulentu na každičkém okně v domě či alespoň z každé světové strany,“ tvrdí.