Zatímco účinnost rostlin jako pomocníků při čištění vzduchu či odstraňování škodlivých látek, je možné laboratorně změřit, co se týče negativní energie, je něco takového těžko prokazatelné.

Které pokojové rostliny mohou mít na člověk negativní vliv?

Podle ezoteriků mohou některé rostliny ovlivňovat nejen rodinné vztahy, ale také naše zdraví či náladu.

Konfliktní rostliny – tak bychom mohli s trochou nadsázky nazvat ty, které podle ezoteriků vyvolávají partnerské hádky. Tyto účinky bývají připisovány hlavně popínavým rostlinám, ale zdaleka nejen jim. Nejčastěji se mezi rostliny negativně ovlivňující vztahy objevuje kalísie voňavá (Callisia fragrans), kampelia (Campelia zanonia), minimonstera (Rhaphidophora tetrasperma), šplhavnice, potos (Epipremnum aureum) nebo třeba doma pěstované druhy břečťanů.

Ony hádky však nemusí mít na svědomí ani tak samotné rostliny, jako jejich horlivé pěstování. Stačí, aby podle partnera, který není nadšeným pěstitelem, zabíraly rostliny v bytě zbytečně moc místa, případně kvůli jejich množství na okenním parapetu nebylo téměř možné otevřít okna, a jádro sváru je na světě. A protože popínavé rostliny často opravdu rychle přirůstají, není divu, že právě ony se často stávají hromosvodem pro hádky.

Co nepatří do ložnice – podle názoru těch, kteří přisuzují rostlinám negativní energii bychom v ložnicích neměli pěstovat kaktusy ani tchynin jazyk. Traduje se, že pokud dívka bude tyto květiny pěstovat v ložnici, může to mít negativní dopad na milenecké city.

Zákeřná difenbachie – rostliny z rodu, které získal hezký český název mramornatka (Dieffenbachia), mohou být velmi nebezpečná. A to nejen z pohledu ezoteriků (podle nich difenbachie vyhání z domova štěstí, odebírá lidem energii, zbavuje je svobody), ale také podle toxikologů. Nadzemní části této rostliny, nejvíce lodyha, méně řapíky a listy, obsahují ve zvláštních buňkách jehličky šťavelanu vápenatého. Právě ony poškozují tkáně mechanicky působí jako "injekční jehly“. Proto je velmi nebezpečné cucání nebo žvýkání části této rostliny nebo polknutí šťávy či části rostliny. Malér může ale způsobit i vypití vody, ve které jsme nechali tuto rostlinu zakořenit.

Zdroj: www.tis-cz.cz, chalupari-zahradkari.cz