Přestože máte domov jako ze škatulky, některým neblahým vlivům se prostě nevyhnete. Ovšem dají se výborně eliminovat. Jedná se o škodlivé látky, které se uvolňují třeba z koberců, dřevotřískového nábytku, ze stěn bytu a které produkují elektrické přístroje a elektronika.

Pomohou vám pokojové rostliny, které jsou schopny komponenty znečištění vnitřního prostředí úspěšně redukovat. A to především těkavé organické látky, jako jsou benzen, toluen a xylen. Některé rostliny také mohou napomoci k odstranění oxidu uhličitého z interiéru, zároveň redukují mikroby a plísně. Navíc přitom přirozeným způsobem zvlhčují vzduch. Každá rostlina je přeborníkem na něco jiného.

Květiny v rukou vědců

Vědci z Malajsie se zabývali výzkumem pokojových květin a zjišťovali, která je schopna nejefektivněji čistit vzduch v interiérech a absorbovat nejvíce oxidu uhličitého. Výsledky byly uveřejněny v časopise Asian Research Publishing Network už v září roku 2016.

Pro svůj experiment si badatelé vybrali několik pokojových rostlin a testovali je během svého pokusu. Každou z nich umístili samostatně vždy do uzavřené skleněné komory o velikosti 1m³ po dobu 7 hodin. Všechny použité rostliny byly zdravé a ve stejné pokojové teplotě 25 °C i ve shodné relativní vlhkosti vzduchu (78% až 85%). Všechny rostliny byly 9 měsíců staré. Květiny měly i stejný substrát, květníky a každé 2 týdny je vědci hnojili identickými organickými hnojivy.

Které rostliny se testovaly?

K pokusu bylo vybráno sedm pokojových rostlin: Toulitka (Anthurium), Difenbachie (Dieffenbachia), Šplhavnice (Aureum), Sleziník ptačí hnízdo (Asplenium nidus), Marantha (Maranta leuconeura), Zelenec (Chlorophytum) a Syngónium (Syngonium).

Výsledek byl jednoznačný

Výsledek studie jednoznačně potvrdil, že nejefektněji pohlcuje oxid uhličitý difenbachie. Bylo též potvrzeno, že právě pokojové květiny jsou nejlepším přírodním prostředkem ke snížení nejen tohoto plynu, ale i mnohých znečišťujících látek a těkavých organických sloučenin ze vzduchu. A hlavně? Jsou cenově nejpříznivější, v tomto směru předčí čističky vzduchu. Zajímá vás celá studie? Najdete ji zde:

www.arpnjournals.org

Něco málo o favoritce difenbachii

Difenbachie dostala své jméno po vrchním zahradníkovi vídeňské botanické zahrady Josefu Dieffenbachovi (1796-1863). Tato vítězná rostlina má impozantní vzhled a nízké nároky na pěstování. Z pevného stonku vyrůstají široké atraktivní listy, které mohou být skvrnité, bíle pruhované, panašované, nebo dokonce narůžovělé. Rostlina dosahuje úctyhodné výše a pěstuje se v bytě celoročně. Jestliže jí během zimy opadají listy, stačí seříznout stonek asi 10 cm nad povrchem zeminy, rostlina si opět obrazí. Difenbachii vyhovuje světlé a teplé stanoviště bez průvanu a nejlépe bez přímých slunečních paprsků. Kolem rostliny udržujte vlhčí vzduch, pomůže například miska s kamínky naplněná vodou.

Čistí vzduch, ale pozor na ni!

Jestliže ji máte doma, nebo se ji chystáte pěstovat, dejte si pozor a buďte opatrní. Protože buňky difenbachie obsahují krystalky šťavelanu vápenatého, které jsou jedovaté. Kdybyste list rozžvýkali, šťavelan by vám způsobil pálení, otok a dokonce hrozí i smrt. Proto je dobré se květiny nedotýkat holýma rukama, případně si okamžitě umýt ruce. Jako první pomoc po náhodném požití se doporučuje vypít roztok jedlé sody a ihned vyhledat lékaře.

Zdroje: www.balconygardenweb.com, www.labutipirka.cz, www.jenzeny.cz