Pokojové rostliny podle věku dítěte

Do dětského pokoje, kde spí novorozenec nebo batole, raději žádné pokojové rostliny neumisťujeme. Předškoláci mohou mít ve svém pokoji některé netoxické druhy rostlin, které nemají trny, snadno se pěstují a nejsou nijak náročné na péči. Větší děti školního věku již mohou samy chtít pečovat o některé rostliny a pěstovat je. Seznámíme je tedy s tím, jak postupovat a jak se o květiny správně starat. Mezi malými dětmi je mnoho malých zahradníků, kteří se s láskou a nadšením budou starat o jim svěřené rostliny.

Děti mají v oblibě zvláště zajímavé druhy, jako jsou například rostliny masožravé, nebo kaktusy a sukulenty, které předvádějí mnoho různých podob, struktur a tvarů. Možná se jim budou líbit netradiční láčkovky, mucholapky, špirlice, nebo krásně kvetoucí africké fialky, či lithopsy, kvetoucí živé kameny. Jako zodpovědní rodiče si vždy před tím, než dítěti povolíte mít některou rostlinu v dětském pokoji, vyhledejte, zda se nejedná o jedovatou pokojovou rostlinu a až pak dětem rostlinu pořiďte, nebo pro ně vyhledejte jinou, vhodnější.

Pokojové rostliny vhodné do dětských pokojů

Zmíněné rostliny si můžete prohlédnout ve fotogalerii, která je v úvodu tohoto článku.

Zelenec (Chlorophytum comosum) je v našich domácnostech rozšířeným druhem pokojové rostliny nejen pro svou nenáročnost, ale také pro svou schopnost čistit vzduch.

Africká fialka (Saintpaulia ionantha), gerbera (Gerbera jamesonii), dmuloret (Calceolaria x herbeohybrida), levandule (Lavandula) zajímavě kvetou a i ony mohou v dětských pokojích mít své stálé místo.

Kalanchoe (Calanchoe blossfeldiana) dokáže nějakou dobu spolehlivě existovat bez zálivky. Pokud ji tedy váš malý zahradník zapomene občas zalít, nic se rostlině nepřihodí.

Kalísie voňavá (Callisia fragrans) patří mezi pokojové rostliny s léčivými účinky.

Fitonie (Fittonia verschaffeltii) je velmi vyhledávanou a oblíbenou rostlinou pro svůj zajímavý barevný kabátek. Má spíše nízký plochý vzrůst a miluje vlhké prostředí, takže děti mohou tuto rostlinu rosit. Pro její růst je optimální umístění na severním okně.

Africká kopřiva (Coleus) má mnoho pestrobarevných variant a její barevné listy se budou dětem líbit.

Tlustice (Crassula ovata) a begónie vyvýšená (Begonia elatior) mohou bez obav zaujmout své místo na okenním parapetu dětského pokoje, jejich toxicita nebyla prokázána.

Podeňka světlá (Tradescantia fluminensis), je rostlinou pro úplné začátečníky, takže děti se o ni mohou postarat bez obav samy. Dobře roste při plném osvětlení i v polostínu, přímé slunce nesnáší. Snese i přelití a dá se pěstovat jen ve vodě. V suchém prostředí ji můžete rosit.

Pokojový cypřišek ‘Goldcrest‘ (Cupressus macrocarpa ‘Goldcrest‘) je dokonce vhodný i do místností, kde pobývají alergici. Má příjemnou citronovou vůni a navíc dokáže rozkládat škodliviny nalézající se v ovzduší, například formaldehyd, uvolňující se z nového nábytku nebo koberců. Aby nevyrostl příliš vysoký, dá se spolehlivě tvarovat.

Vždy, když budeme chtít umístit některou z pokojových rostlin do dětského pokoje, ujistíme se, že se nejedná o rostlinu jedovatou, o rostlinu, která může způsobovat kontaktní alergii nebo záněty. Dále bychom měli vybírat pro rostliny taková místa, kde na ně malé děti nemohou dosáhnout.