Před Vánoci si mnoho z nás pořídí vánoční květinu, aby nám navodila ještě příjemnější vánoční atmosféru. Chlapi se těší na odpočinek u starých pohádek, ženy jim většinou jen závidějí, protože právě ženám začne velice náročných pár dnů! Vánočka, kapr, salát, polévka, stromeček, dárky, cukroví… Jednoduše dokonale nachystat všechno tak, aby ten Štědrý den byl dokonalý. Mnohdy se jim zavírají oči už při premiérové pohádce od sedmi hodin. Proto by se všichni měli na ten den D pořádně vyspat!

K dobrému spánku, duševní i fyzické svěžesti vám pomohou vánoční rostliny! Nevěříte? Pojďte si o jednotlivých rostlinách přečíst něco více a možná vás jejich pozitivní účinky překvapí.

Výhody rostlin v domácnosti

Sníží předvánoční stres – myslíte, že to je nesmysl? Nikoliv, protože rostliny snižují hladinu kortizolu, tím pádem si můžete užít hlubší a klidnější spánek.

Barva – zelená barva, která se vyskytuje u pokojovek nejčastěji a je pro člověka ta nejvíce uklidňující.

Čistička vzduchu – NASA doporučuje mít na každých 10m2 aspoň jednu rostlinu, aby vám pročistila prostor od škodlivých látek.

Vánoční hvězda

Poinsettia se každoročně objevuje v téměř každé domácnosti, lidé si jí pořizují sami nebo jsou jí obdarováni. Ať je to tak, či tak, vánoční hvězda se vyjímá svou krásou na každém vánočním stole. Její krása ale není to nejdůležitější, protože červené a zelené listy hvězdy mají skvělou schopnost čistit ovzduší od škodlivin, zejména od formaldehydu.

Brambořík

Jeho hlízy sice obsahují jedovatý cyklamin, ale pokud rostlinu dáte na dostatečně bezpečné místo před domácími mazlíčky a dětmi, poslouží vám brambořík jako čistička vzduchu od oxidu uhličitého. A bonus navíc? Brambořík odhání zlé sny!

Vánoční kaktus

Vánoční kaktus vám udělá velkou radost, obzvlášť tehdy, pokud ho máte již několik let, vaše péče mu svědčí a v období Vánoc vás obšťastní krásnými květy. Můžete ho směle umístit i do ložnice, neboť jako jedna z mála rostlin uvolňuje přes noc kyslík, což pro váš spánek přináší jen bonusy.

Hvězdník

Amarylka má typickou velkou cibuli, ze které roste bezlistý, vcelku dlouhý stvol a na svém vrcholku se pyšní krásnými květy. Navíc nádherně voní! Jeho pěstování ale není úplně jednoduché, naopak!

Toulitka

Anthurium, kráska, která ze vzduchu odstraňuje amoniak, vám bude svými atypickými květy dělat radost právě o Vánocích, ale i mimo ně. Je to taková vděčná kráska, která vám zútulní místnost po celý rok.

Begónie

Listy begónie mají schopnost zlepšit vzduch ve vašem obydlí a zbavit vás škodlivého benzenu, který je obsažen v lepidlech, barvách či čistících prostředcích. Nezapomeňte vybrat správný druh begónie, který je vhodný do interiéru.

Zdroje: living.iprima.cz, www.novinky.cz, www.express.co.uk