Vysoký příjem energie a její nízký výdej se projevuje už u školáků. Nevhodné stravovací návyky si tyto počítačové, sladkými nápoji „odkojené“ generace přinášejí do dospělosti. Ovlivňuje to nejen celkové zdraví populace, ale i ekonomiku. Jak vyplývá ze studie amerických vědců, zaměstnanci, kteří jedí nezdravě, mají o 66 procent nižší produktivitu než ti, kteří se stravují podle principů zdravé výživy. Nesportující pracovníci dosahují o 50 procent nižšího výkonu než ti, co se pravidelně věnují cvičení. Vědci z americké Brigham Young University zkoumali celkem 19 803 zaměstnanců ve třech velkých, geograficky rozptýlených společnostech. Ztráta produktivity byla nejvyšší u lidí ve věku mezi 30 a 39 roky, kteří pracují v kancelářských profesích, a u zaměstnanců v průmyslu, službách a dopravě. Naopak u profesí jako lesnictví, rybolov, stavební a těžební průmysl byl pokles nejnižší.

„Výzkum potvrzuje, že ztráta produktivity je spojena s nezdravým životním stylem a přítomností chronických onemocnění. Je evidentní, že stoupá počet osob, které mají přebytečný tělesný tuk, špatnou stravu, diabetes a sedavé zaměstnání,“ konstatuje výživový kouč Martin Škába. V některých firmách tak zaměstnancům nabízejí nejen možnost zdravého stravování, ale i sportovní lekce nebo třeba jízdní kola pro krátké přejezdy v rámci rozlehlých pracovišť (velký trend například ve Francii).

Ženy se stydí

Ačkoli i domácí zkušenosti ukazují, že obezita a nadváha mohou být vážnou překážkou v kariérním postupu, pro většinu žen je to spíš problém estetický. „Typicky obézní žena se za své kilogramy stydí a má tendenci k depresím,“ konstatuje obezitolog profesor Štěpán Svačina, přednosta III. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. „Typicky obézní muž je extrovert, který rád posedí u dobrého jídla a pití. Když začne hubnout, kamarádi mu to vymluví: Na co se trápit, žijeme jen jednou!“ Loňský průzkum, který uskutečnila společnost STEM/MARK v rámci projektu Žij zdravě Všeobecné zdravotní pojišťovny, ukázal, že 86 procent mužů nevnímá svou nadváhu jako problém (podobný postoj zastává jen 14 procent žen) a více než čtvrtina z nich zůstává zcela v klidu.

Rovnice hubnutí

Rozhodneme-li se zhubnout, znamená to změnit dosavadní stravovací návyky a celkový životní styl. Musíme si stanovit jasný program a nečekat, že se kýžený efekt dostaví za týden. Čím pomaleji se hubne, tím je výsledek trvanlivější. Drastické diety, po kterých se opět začneme utěšovat jídlem, nikam nevedou. Základní zákon hubnutí je pochopitelný i tomu, kdo ve fyzice zrovna neexceloval -příjem energie musí být nižší než její výdej. Podle posledních názorů dietologů není ani tak důležité, do kolika denních porcí si své „přidělené“ kalorie rozdělíme. Jde hlavně o to, aby tělo mělo čas jídlo vytrávit a aby na druhé straně nevznikl pocit vlčího hladu. Jíst se má pomalu, soustředěně, nic jiného u toho nedělat, nehltat. Dobu jídla si protáhněte aspoň na 20 minut. Přibližně takovou dobu totiž trvá mozku, aby vám vyslal signál, že je tělo syté. Co jíst a v jakém množství, je velmi individuální. Obecně platí, že zelenina je nejvhodnější redukční potravina. Ovoce, zvláště některé jeho druhy, jako třeba hroznové víno, obsahuje hodně cukru a je lepší konzumovat ho dopoledne. Sacharidy (i polysacharidy) je třeba v redukčním režimu výrazně omezit. Bez určitého množství tuku se organismus neobejde, ale měl by to být tuk kvalitní obsahující nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6.

Žaludek toužící po nějaké laskomině „ošidí“ sklenička vody či šálek čaje. Pozor ale na alkohol - ten má tolik kalorií, že nahradí oběd nebo večeři! Zejména destiláty jsou energetická bomba. Spousta kalorií je i v přírodních šťávách. Doporučuje se pít nejlépe vodu bez bublinek před každým jídlem, ne až po něm. Průzkumy ukázaly, že lidé, kteří vypijí jednu až dvě skleničky, zkonzumují následně o 75 až 90 kalorií méně.

Pohybem proti depresi

Snížený příjem kalorií musí doplňovat i jejich větší výdej. Pohyb je neodmyslitelnou součástí každého dietního režimu. Tělo je nutné zbavit přebytečného tuku, nikoli svalové hmoty. Důležité je, aby cvičení nepředstavovalo mučení. Komu nevyhovuje fitko, ať se vypraví do „tělocvičny pod širým nebem“. Běhání je v současnosti na vrcholu popularity, ale pokud vám nesedí, spalovat tuky, je možné i na kole, in-linech nebo „jen“ rychlou chůzí. Pohyb přinese také povzbuzení pro hlavu. Tam totiž hubnutí musí začít.

„Říká se, že obezita je nemoc těla i duše. Velká část nemocných má poruchu chování a nedokáže regulovat svůj příjem jídla,“ říká Štěpán Svačina. „Často pacienti zajídají depresi či stres. Několik úspěšných léků snižujících chuť k jídlu bylo v nedávné době staženo z distribuce pro závažné vedlejší účinky. Dnes tedy můžeme obezitu léčit jen léky působícími ve střevu a u diabetiků některými injekčními antidiabetiky. Ovlivnit příjem jídla umíme jen personálně náročnými psychologickými postupy. Jiná situace je v USA, kde tamní úřad FDA již schválil nové léky. Doufejme, že se evropské autority brzy přidají a i u nás bude brzy spektrum používaných antiobezitik širší než dnes.“

Pomoc z lékárny i ze sítě

Při hubnutí poskytnou pomoc potravinové doplňky, které účinkují na různých principech, například omezují chuť na sladké nebo navozují pocit sytosti. Pomoc psychologickou i konkrétní rady nabízejí sdružení a kluby, jako například STOB nebo Klub Diana. Informace, a nejen je, lze najít i na internetu.

Třeba internetová Akademie zdraví, přistupuje k hubnutí komplexně. V této „škole hubnutí“ se naučíte, jak funguje vaše tělo, poznáte, jaký jste genetický typ a jak se právě vám ukládají tuky. Získáte i praktické dovednosti - jak si sestavit jídelníček, správně nakupovat, zdravě vařit i rozumně a maximálně efektivně sportovat. Osobní kouč vás bude motivovat, abyste ve svém odhodlání vytrvali.