Očista však znamená také vynechat alkoholické nápoje, kávu a černý čaj nebo je alespoň výrazně omezit. „Pro detoxikaci je vhodné třídenní odlehčení jídelníčku, ze kterého vyškrtneme smažená jídla, uzeniny, potraviny obsahující umělá aditiva, bílou mouku, cukr, černý čaj, mléko a umělá sladidla,“ radí Monika Divišová, specialistka na výživu z pražského centra Wellnessia.

S kartáčem na střeva

V očistné kúře je také vhodné zvýšit konzumaci vlákniny - „kartáče na střeva“, kterou ve větší míře obsahuje zelenina, ovoce nebo třeba ovesné otruby. Obecně a ve srovnání s jinými národy konzumujeme vlákniny velmi málo. Doporučená denní dávka pro zdravého dospělého člověka je přibližně 20 až 35 g, podle průzkumů sníme této nestravitelné a kaloricky nevyužitelné složky potravy pocházející z rostlinných zdrojů mnohem méně. Naše strava se skládá z velkého množství potravin s vysokou koncentrací živin. Místo celozrnného pečiva si kupujeme raději bílé a cukrářské výrobky. Rýži dáváme přednost loupané, spotřeba luštěnin je nízká. V těstovinách, pizze, koláčích, mléčných a masných produktech, tedy v potravinách, kterých naopak jíme víc, než je zdrávo, však žádná vláknina není.

Voda a čaje vyplaví jedy

Rozpustná i nerozpustná vláknina pomáhá pohybu potravy v trávicí soustavě a navozuje pocit sytosti, aniž by obsahovala energii. Není-li jí ve stravě dostatek, může člověk trpět nejen zácpou a problémy s metabolismem. Nedostatek vlákniny spolu s vysokým obsahem červeného masa ve stravě a pravděpodobně i nadměrná konzumace piva má za následek naše prvenství v počtu případů rakoviny tlustého střeva. Naopak vláknina je ideální při hubnutí, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, snižuje riziko srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny a cukrovky. Při detoxikačních kúrách se bez vlákniny, ať už v podobě zeleniny, ovesných vloček, sušeného ovoce, luštěnin, nebo v koncentrované formě v podobě různých přípravků, neobejdeme.

Příznivý efekt na organismus má vláknina teprve s dostatečným příjmem tekutin. V očistném období bychom měli dodržovat doporučované množství tekutin - tedy dva až tři litry podle tělesné konstituce. Pít bychom měli převážně vodu bez bublinek, minerálky, případně ovocné a zeleninové šťávy bez přídavku cukru a bylinkové odvary. Na trhu existují i speciální detoxikační čaje. Už samotné zlepšení pitného režimu totiž pomůže tělu s vylučováním odpadních látek. I v případě vlákniny ovšem platí - všeho s mírou. Její nadměrné množství (více než 60 g za den) může způsobit zažívací potíže, zácpu nebo naopak průjem a ovlivnit účinnost užívaných léků. Hrozí také snížení vstřebávání některých minerálů, jako jsou vápník, železo, hořčík či zinek.