Nejen na stavbě, ale i při běžném provozu domácnosti má laserový měřič své místo. S jeho pomocí posunete své stavební i opravářské práce na úplně jinou úroveň. Finančně jsou dostupné i pro domácí kutily a usnadňují jim práci v mnoha ohledech. Uspoříte nejen čas potřebný pro měření, ale zvýšíte i jeho přesnost a efektivitu. Po nastavení vysílá laser ostrou červenou linku a vykreslí na požadovaném místě svislou nebo vodorovnou čáru, případně pravoúhlý kříž. Podle této linie pak můžete bez problémů lepit tapety, zavěšovat nábytek, obrazy i svítidla, správně postavíte chladničku či pračku na nerovné podlaze, rozmístíte fotografie na stěnu či dodržíte přesnou linii výmalby v pokoji s minimálním rizikem chyby.

Dostupné i pro domácí užití

Nejdůležitější funkcí je samozřejmě měření vzdálenosti. Nejdelší měřitelná vzdálenost se různí a to se samozřejmě odráží i na ceně. Rozmyslete si, zda chcete přístroj, který měří vzdálenost několik set metrů, nebo vám postačí měřič s kratším dosahem. Kromě vzdálenosti přístroje většinou zvládnou vypočítat i plochu a objem a stanovíte tak snadno například potřebné množství barvy nebo tapet. Nejjednodušší laserové měřící přístroje pořídíte za cenu kolem tisícovky, za pokročilejší funkce si připlatíte. Výslednou částku, kterou zaplatíte za přístroj, ovlivňuje mimo jiné jejich přesnost. Ty nejlepší měřiče pracují s odchylkou maximálně jednoho milimetru, levnější přístroje mohou měřit s odchylkou několika milimetrů.

Velká většina laserů je samonivelační, tedy pokud jsou postaveny na relativně rovnou plochu, laser se sám během několika vteřin seřídí do vodorovné polohy a jeho výsledky jsou tudíž co nejpřesnější. Lasery nabízí i řadu dalších doplňkových funkcí, displeje jsou podsvícené, dotykové, přístroje mají zabudovaný fotoaparát či je možné je propojit s telefonem nebo tabletem a exportovat naměřené údaje. Mnoho měřičů má i paměť, do které je možné uložit data z posledních měření. Užitečné jsou i akustické signály vyvážení. Běžným standardem je odolnost přístrojů proti prachu a vlhkosti, odolají i pádu z výšky.

  • Na prosté měření délky se používají základní laserové dálkoměry určené hlavně pro měření v interiéru, které měří s vysokou přesností až do vzdálenosti několika desítek metrů. Lehce sčítají a odečítají naměřené hodnoty, zjistí největší i nejkratší vzdálenosti mezi dvěma body, rychle vypočítají plochu i objem. Takové dálkoměry pro běžné použití v domácnosti mají dosah většinou pouze několik desítek metrů. Hlavní výhodou oproti klasickému pásmu je rychlost měření a jednoduchost použití, měření zvládnete v jedné osobě a problémem nejsou ani těžko přístupné prostory. Hlavně u levnějších přístrojů raději při práci udělejte několik měření, aby byl výsledek co nejpřesnější.
  • Pro domácí využití v interiéru i při stavebních a rekonstrukčních pracích jsou velmi užitečné čárové nebo křížové liniové lasery. Promítají na stěny, stropy či podlahy vodorovnou i horizontální linku, které se v případě křížových laserů protnou a vytvářejí kříž. Budování příček, instalace podhledů, montáže zárubní, sanitárních zařízení, rozmístění nábytku, ale i přesné umístění rámečků na stěnu či zavěšení polic nebylo nikdy snadnější. Neocenitelné jsou i laserové vodováhy, které bez problémů vytyčí rovinu a promítnou ji i na větší vzdálenost.
  • Ještě náročnější úkoly zvládne rotační laser, který vysílá souvislé vodorovné paprsky do vše stran a umožňuje tak vyměřovat místnost kolem dokola včetně koutů. Uplatní se hlavně při stavebních úpravách vyžadujících vyšší přesnost.