Zdroje: inspirace.heureka.cz, www.jakvkuchyni.cz

Kam umístit v kuchyni lednici?

Přemýšleli jste někdy na tím, kam je nejlepší v kuchyni lednici umístit? Nejde jen o to, aby byla vždy po ruce, ale také hraje roli nahromadění tepla, které značně zvyšuje zátěž a energetickou spotřebu ledničky. V některých státech je například umístění ledničky vedle sporáku vyloženě zakázané. I když v profesionálně sestavených kuchyních se předpokládá, že jsou od sebe spotřebiče dobře odizolované, umístění lednice a mrazáku v blízkosti zdroje tepla jako je sporák, mikrovlnka nebo trouba rozhodně není nejlepší řešení.

Nedostatečné ochlazování lednice a mrazáku souvisí s umístěním ke stěně. V každém případě se hodí mít kolem ledničky alespoň malý prostor a možnost proudění vzduchu. Také lednice se totiž zahřívá a příliš blízkým umístěním ke zdem či skřínkám se možnosti odvětrání podstatně zhoršují.

Uskladněte správně potraviny, ať ušetříte

Ekonomicky ekologické dopady nemá jen umístění lednice, ale také jistě rozmístění potravin v chladničce či dokonce skladování potravin jinde. Stále a často totiž do lednice ukládáme i takové potraviny, které tam rozhodně nemusejí být. Málokdo si například uvědomuje, že majonéza už dávno není z tepelně neupravených vajec. Díky tomu je trvanlivost majonézy mnohem delší, než bychom se domnívali.

Podívejte se, kde můžete potraviny skladovat. Tímto tématem se zaobírá videopříspěvek z YouTube kanálu Cestování za svobodou:

Zdroj: Youtube

Nutno dodat, že záleží také na tom, v jakém stavu ukládáte potraviny do ledničky. Potraviny by měly být vychlazené a uzavřené, aby se v ledničce či mrazáku neodpařovaly. V mrazáku se hodí mít jednotlivé balíčky popsané, krabičky jsou nejlepší hranaté, které ušetří nejvíce místa.

Pokud zvažujete, jaký způsob uchování potravin je nejlepší, myslete také na zavaření či sušení. Tyto dva způsoby uchování potravin jsou jednoduché a nevyžadují ledničku.

Stojí mrazák za to?

Máte-li mrazák, rozmyslete si, zda jej skutečně potřebujete. Mrazák má nejen poměrně velkou spotřebu, ale zabírá také místo. I v případě, že si díky mrazáku můžete pořídit různé potraviny ve slevě či ve velkém objemu, po připočtení ceny za energie už rozhodně nemusí jít o tak výjimečně skvělou cenovou nabídku, jak se mohlo na počátku zdát.

Související články