Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.ceskestavby.cz, zahradkarskaporadna.cz

Petúniím odzvonilo. Vybírejte mezi letničkami!

Pokud se petúniím daří, dokážou vytvořit fantastické barevné záplavy květů. Jenže to není rostlina pro každého a proč taky nezkusit něco jiného? Ptáte se, mezi kterými letničkami vybírat? Na okna potřebujete takové, které krásně kvetou, vydrží slunce i občasné sucho.

Letnička krásná jako kopretina

Vyzkoušejte nádherné osteospermum čili paprskovku. Je to letnička pocházející z Jižní Afriky. Miluje přímé slunce a musí ho mít hodně, jinak květy neotevře. I malý trs dokáže vykvést patnácti velkými květy naráz. Osteospermu se také říká africká kopretina, což je velmi výmluvný název. Nechejte se inspirovat a vyzkoušejte barevné kopretiny i u vás na balkoně. Velmi podobné jsou také gazánie, a i ty se hodí na balkon.

Vějířovka je méně známá letnička

Vějířkovka je u nás víceméně novinkou. Je to velmi efektní letnička, která je krásná sama osobě, ale také v kombinaci s dalšími letničkami vhodnými na parapety oken a lodžií. Díky tomu, že pochází z Austrálie, dobře zvládá horko i sucho a rozhodně patří k nenáročným rostlinám.

Vitálky kvetou samy a dlouho

Vitálka čili sanvitálie je přímo rozkošná trvalka. I když má velmi drobné kvítky, je jich na rostlince plno a působí proto velmi jemně až babičkovsky skromně. Je to ale nádherná letnička, která pokvete celou sezonu. Vitálkám nemusíte odstraňovat vadnoucí květenství, patří k nesmírně odolným rostlinám a zvládá slunce i polostín.

Petúniím konkurují i olověnce

Chcete něco popínavého? Nádherné a nenáročné jsou třeba olověnce. Málo známý olověnec tvoří až dvoumetrové šlahouny, které můžete nechat viset nebo je můžete vyvázat k opoře. Aby byl kompaktní, hodí se jej zaštipovat, anebo rostlinu nechejte šlahouny pouštět dolů a květináč osázejte dalšími letničkami a vytvořte pestrou a vzrůstem zajímavou směsici.

Související články