Využijte balkon jako městskou oázu pohody, určenou pro váš celodenní relax. Odpočívat zde můžete i po chvilkách, při snídani, nebo po návratu z práce, ale díky našim tipům uvidíte, že balkon se může pro vás přes léto stát místem celodenního pobytu.

Vezměte to od podlahy

Venkovní podlahová krytina se dá vyřešit několika způsoby. Praktickou a rychlou pokládku docílíte pomocí woodplastu. Využít se dají i terasové dlaždice nebo dřevěné podlahová krytina pro venkovní použití, kterou je dobré předem namořit některým z ekologických mořidel. Jednotlivé čtverce zacvaknete jednoduše do sebe a uvidíte, jak díky nové podlaze balkon prohlédne. Volit můžete jednobarevnou podlahu, nebo čtverce skládat tak, že budete kombinovat dvě či více barev.

Co by nemělo chybět

I když na většině balkonů není právě mnoho místa, dá se tento prostor využít velmi osobitě a zároveň prakticky. Pořiďte si skládací nábytek. Stoleček může být závěsný. Pro jeho zavěšení využijte balkonové zábradlí. Jakmile nebudete stoleček potřebovat, sklapnete jej dolů. Chybět nesmí zcela určitě nějaká zajímavá konvička na zalévání věčně vyprahlých letniček v truhlících a na okenní římse.

Bez květin to nebude ono

Teprve s květinami to bude na balkoně ta pravá letní pohoda. Pohled do svěží zeleně a na krásné pestré květy mnoha roztodivných letniček přinesou na váš balkon tu pravou letní atmosféru. Výběr je opravdu široký a pestrý. Do stínu můžete postavit i některé z vašich pokojových rostlin, které dobře snášejí letnění. Převislé rostliny pěstované v závěsu v truhlících na balkonovém zábradlí pomohou vytvořit z balkonu více intimní prostor.

Pěkně v pohodlí

Na svém balkoně se můžete cítit stejně pohodlně jako ve vašem obývacím pokoji. Pořiďte si na balkon skládací lehátko, nebo menší křesílko s podnožkou a nábytek opatřete měkoučkým polstrováním, nebo polštářky ve veselých barvách. Obejít se nemusíte ani bez koberce. Využijte některý z venkovních koberců vyrobených ze speciálních tkanin odpuzujících vodu. Snesou ale i prudké slunce nebo špínu. Bývají oboustranné, takže je můžete dle potřeby otočit. Koberec můžete vyměnit za běhouny nebo rohože, případně za venkovní koberec imitující trávník.

Od rána až do večera

Na balkoně se dá trávit čas po celý den, od snídaně, až do večerního posezení při svíčkách a hvězdné obloze. Vezměte s sebou na balkon své domácí mazlíčky, udělejte si z balkonu malou čítárnu, nebo pozvěte přátele na příjemné setkání. Nabídněte jim osvěžující vychlazený meloun, nebo ledovou kávu a proberte společně vaše plány na blížící se dovolenou. Balkon je také vhodné místo na vaše pěstitelské experimenty. Pěstovat zde můžete zeleninu v pytlích, ovoce na miniaturních sloupovitých stromcích, nebo třeba jen bylinky, které upotřebíte při vaření.

Malý letní piknik

Dobrý nápad je i malý rodinný piknik na balkoně. Malý letní piknik jistě uvítají i vaše děti. Připravte společně s nimi lahodné doma vyráběné zmrzliny anebo americké limonády plné ovoce. Pro piknik využijete jistě i malý odkládací stolek a pufy jako pohodlné posezení.

Venku i po setmění

Příjemné teploty v létě využijte i k večernímu a nočnímu posezení na balkoně. Vytvořte si magickou náladu prostřednictvím závěsného řetězového osvětlení. Vybírat můžete z mnoha řetězů LED osvětlení. Na výběr máte z barevných i čirých řetězů a navíc i z různých tvarů žároviček. Pro případ chladnějších večerů doporučujeme na balkon umístit praktickou dřevěnou bedýnku s několika hřejivými plédy. Nezapomeňte pro večerní posezení připravit také účinnou lampu proti létajícímu hmyzu, nebo rostlinné odpuzovače hmyzu v podobě vonných svíček nebo aromatických bylinek v květináčích i ve váze.