Nastal čas prázdnin, tedy doba procházek v přírodě, výletů, koupání či letních táborů. Tudíž i setkání s klíšťaty, komáry a dalším hmyzem. Vyzbrojte se na ně přírodními repelenty z ingrediencí, které máte nejspíš už doma. Ušetříte tak životní prostředí před chemikáliemi, které bývají obsažené v repelentech kupovaných. Některé z nich dokonce dráždí oči nebo pokožku a způsobují různé ekzémy.

Domácí repelent si můžete vyrobit doma kdykoliv a nemusíte myslet na to, že před odjezdem na chatu či dovolenou musíte běžet do obchodu koupit postřik na komáry či jiný bodavý a kousavý hmyz. Nejenže jsou štípance nepříjemné, ale třeba klíšťat jsou často i přenašeči řady nebezpečných chorob, jako jsou například klíšťová encefalitida a lymeská borrelióza.

Jak vyrobit domácí repelent?

Výroba domácího ochranného prostředku je velice jednoduchá a zvládne ji snadno každý. Základem všeho je vysokoprocentní alkohol, ale použít můžete třeba i obyčejnou francovku nebo vodku. Další nezbytnou surovinou jsou bylinky, které hmyz absolutně nesnáší a odpuzuje ho.

Byliny a koření co hmyzu nevoní

  • šalvěj
  • levandule
  • libeček
  • rozmarýn
  • citronová tráva
  • máta
  • hřebíček
  • skořice

Pro otrlé povahy existuje ještě jedna ingredience a tou je česnek. Jeho silné aroma hmyz dokonale odpudí. Je na vás, jestli toto aroma zvládnete i vy.

Postup výroby

Připravte si čistou sklenici i s víčkem a nasypte do ní 1 lžíci sušené levandule a stejné množství sušeného rozmarýnu. Samozřejmě můžete použít jakoukoliv z uvedených bylinek, jejíž vůně vám bude příjemná. Intenzitu domácího repelentu můžete zvýšit kousky čerstvé levandule, kterou rozstříháte nebo roztrháte na menší kousky a vložíte je do sklenice k sušeným bylinkám.

Následně vše zalijte vysokoprocentním čistým alkoholem, nádobu uzavřete a nechte minimálně 14 dní louhovat. Každý den roztok alespoň jednou protřepte. Po uplynutí lhůty bylinkový výluh přeceďte do čisté nádoby, nejlépe lahvičky s rozprašovačem, bude se vám lépe aplikovat.

Jak repelent používat

Přírodní domácí repelent používejte jako běžný koupený prostředek, a to podle potřeby. Jestliže máte citlivou pokožku nebo trpíte kožními alergiemi, je lepší si před pravidelným používáním udělat test.

Zdroje: www.styl.instory.cz, www.primanapady.cz, www.idnes.cz