S vosami se setkáme všude, kde zraje ovoce. Vábí je jeho sladká šťava. Hnízda si budují na půdách domů, pod střechami i na stromech. Jejich likvidace je velmi problematická a také nebezpečná. Bodnutí jednou či více vosami zdravému člověku nezpůsobí vůbec žádné problémy. Ovšem napadení poprávu rozzuřeným rojem vos může vyvolat značné zdravotní potíže. Pokud je tedy nezbytné vosí hnízda likvidovat, je třeba postupovat velmi obezřetně!

Insekticidy i vroucí voda

Nejjednodušší, nejlevnější a okamžitě účinný způsob likvidace hnízda, které je umístěno v zemi, je zalití vroucí vodou a důkladné utěsnění vchodu drnem.

Složitější je likvidace bání zavěšených na stavby, které si vosy umně staví z rozžvýkaného dřeva. Tady už přijdou na řadu účinné insekticidy. Raději nestříkejte na vosy z těsné blízkosti kapalné insekticidy, tím je pouze rozzuříte a ony zaútočí. (Pouze za velmi chladného rána, kdy jsou vosy ztuhlé, se tento postup může povést bez újmy). V současné době jsou na trhu i speciální insekticidní prášky s dlouhodobým účinkem proti vosám, které hmyz spolehlivě vyhubí a vymýtí i vosí hnízda. Jejich použití je bezpečnější.

  • Lahvička s přípravkem je opatřena kónickou aplikační hlavicí, z které lehkým stisknutím ze vzdálenosti 1 až 2 metrů vyfouknete prášek na požadované místo, nejlépe nad a do vchodů vosího hnízda. Pozor, hnízdo mívá více vchodů!
  • Práškový insekticid je nejlepší aplikovat ve večerních hodinách, kdy je aktivita vos nejmenší. Po nanesení působí přípravek několik týdnů.
  • Při práci je samozřejmě nutné dodržovat základní hygienická pravidla, nejíst, nepít a nekouřit, prostředek se nesmí aplikovat v prostorách s potravinami a krmivy.

Jak nedostat žihadlo

Pokud se na zahradě nevyskytují ani alergici, ani malé děti, lze s vosami při troše trpělivosti žít v příměří, i když hnízdí poblíž. Je k tomu ale třeba notná dávka pozornosti a sebeovládání. Zůstat v klidu, když na nás vosa usedne, je někdy těžké, ale vyplatí se to. Pak opravdu nemá důvod úročit. Na místě je také obezřetnost – k bodnutí nejčastěji dochází, když hmyz nechtěně přimáčkneme rukou, nohou…

Výskyt vos na zahradě snížíte, pokud jim odeberete oblíbenou potravu: nahnilé ovoce, které často zůstává pod stromy. (Na druhou stranu, po mlsání na velmi zkvašeném ovoci jsou vosy schopny se opít a poté již nemají na útok ani pomyšlení, neb jsou rády, že se vůbec dovedou pohybovat).