Nejen na venkově můžeme zažít ten příjemný pocit, který v nás vyvolává pomalu plynoucí čas. Stejně tak skvěle a odpočinkově se můžeme cítit i ve městě, ve své ložnici, která je zařízená v rustikálním stylu. Díky dřevu, které v ní převládá, si do svého života přeneseme atmosféru pohody a klidu. Třeba právě takový klid, jaký jsme zažívali o prázdninách u babičky a dědy na chalupě.

Využijte nábytek po předcích

Dříve bylo celkem běžné využívat starý nábytek po předcích. A pokud je kvalitní a vyrobený z nezávadných materiálů, můžeme se v našich interiérech uplatnit bez obav i dnes. Často bývá právě takovýto nábytek využíván i v ložnicích rustikálního stylu. Ovšem jsou tu i mnohé další prvky v bydlení, které lze převzít po našich předcích. Například staré kuchyňské kredence jsou takovou skvělou připomínkou minulých časů, nebo dřevěné vojenské truhly, které vozívali naši pradědečkové do vojenské služby.

Masivní lůžko se stylovým přehozem

Což takhle vyzkoušet jak se vstává z vyšší postele, ideálně vyrobené na míru? Je to mnohem pohodlnější vstávání. Navíc nefalšované masivní dřevo krásně voní, je trvanlivé, obnovitelné a zdravé. Stejně tak zdravé, jako bude vaše spaní v pohodové ložnici. Jakmile lůžko vyvětráte, postel ustelete, můžete přes ni rozprostřít přehoz, ideálně nějaký quiltový. V nohách postele by neměla chybět krátká lavička nebo velká dřevěná truhla. Lavičku využijete na pohodlné převlékání a truhlu zase jako důmyslný a zároveň stylový úložný prostor.

Parketová podlaha upoutá pozornost

Do větších prostor patří menší vzory, jako například klasické parkety s takzvanou rybinou, právě v nich nejlépe vyniknou. Masivní dřevěné fošny dobře povrchově ošetřené jsou další možnou variantou podlahy pro rustikální ložnice. Nebojte se ani patiny na jejich povrchu.

Komoda do každé ložnice

Velmi oblíbeným prvkem v ložnicích se už hodně dávno staly komody. Masivní akát, dub nebo borovice jsou tím pravým materiálem, z něhož by měly být komody do rustikálních ložnic zkonstruovány. Jejich mohutnější vzhled není v takovém prostředí na překážku a navíc dokážou skrýt mnoho z vašich pokladů. Hodí se ale také uskladnění ložního prádla.

Noční stolky z masivu nebo z dřevěné bedny

Odkládací noční stolek s masivní horní deskou perfektně vyladí celkový dojem z komfortně vybavené rustikální ložnice. Klidně ale místo klasických nočních stolků použijte dřevěné truhly, bedny ze dřeva nebo stoličky z masivního dřeva.

Tkané koberce pod nohy

Místo klasického koberce využijte v ložnici tkaný koberec nebo několik koberců. Jsou odolnější, snáze se čistí a na dřevěné podlaze vypadají přímo skvěle.

Jakými barvami doplnit rustikální ložnici

Pokud by se vám hnědá zdála poněkud fádní, postačí, přidáte-li k ní nápaditou kombinaci nebo působivý materiál a hned získá vaše ložnice zcela jiný charakter. Zkombinovat ji lze s šedou, béžovou, krémově bílou nebo tón v tónu. Dokonalý základ pro útulnou ložnici je hotov.

Vsaďte na modrou barvu odstínu vody. Rozšiřuje kolem sebe atmosféru uvolnění a tak nějak logicky si ji spojujeme se dřevem, létem a prázdninami, což bude další plus. Vždyť nakonec barvou letošního roku je klasická modrá. Také spojením tmavé a světle hnědé s neutrálními odstíny dosáhnete velmi vkusného výsledku.

Chytrých nápadů není nikdy dost

Napadlo vás to také? Krb! Právě ten může být ideálním řešením v rustikální ložnici. Je mnohem zdravější pozorovat sálající paprsky ohně v krbu než sledovat z postele televizi. A před krbem dvě pohodlná křesla. Ovšem bude to chtít prostor, dostatek prostoru. Máte v ložnici nevyužitý výklenek, vyplňte ho policemi. I v rustikální ložnici se mohou vystavit některé dekorace. Na dřevěných policích vyniknou jak obrázky nebo fotky, tak i sošky. Přiznané trámy ozvláštní celý prostor a dokonale dotvoří dojem z rustikální ložnice, stejně tak i dřevěné sloupy nebo schodiště, vedoucí do ložnice v patře.