Majonéza je spojení dvou ingrediencí, které všichni moc dobře známe. Ti, co si ji někdy připravují doma, již vědí. Jedná se o olej a vajíčko. Tyto dvě věci dokážou vykouzlit chuťovou bombu pro naše mlsné jazýčky. Tvoří základ mnoha dresinků, o Vánocích se bez ní obejde málokdo a v dnes oblíbených hamburgrárnách taktéž.

Dříve byla na majonézu stanovena oborová norma, která byla zrušena začátkem 90. let a od té doby je lepší si připravovat majolku doma, neboť podle nové vyhlášky stačí na jedno kilo majonézy jeden žloutek a podíl oleje se pohybuje v rozpětí 10 až 85 %.

Vrzající panty u dveří

Olej z majonézy se postará o nehlučnost dveřních pantů. Mázněte do škvírky pantu prstem malinko majonézy a s vrzáním by měl být amen. Přebytečnou mastnotu setřete ubrouskem.

Nerez jako nový

Nerezové spotřebiče vypadají v domácnosti velmi elegantně, ale jakmile se rukou trefíte mimo madlo či knoflík, zůstanou po vás upatlané otisky. Ani vlhký hadřík vám neudělá moc dobrou službu. Sice odstraní nečistoty, ale i po něm fleky zůtávají. Na vyleštění vám postačí papírová utěrka a trocha majonézy.

Uvadající rostliny

To neplatí jen u pokojovek, ale i u venkovních rostlin. Pokud vaše rostliny vyhlížejí nezdravým dojmem, můžete jim listy občas namazat trochou majonézy, měly by se vzpamatovat.

Cenovky i samolepky

Koho by neiritovaly cenovky na zboží, které nejdou sloupnout. Zakoupíte si novou vázu, která má štítek s cenou přímo uprostřed, a jako naschvál drží jak přibitá a po seškrábání zbyl nevzhledný obrazec lepidla s kousky papíru. Místo vztekání naneste trochu majolky, dejte jí několik minut času a posléze strhněte plastovou kartou nebo stěrkou.

Zrádná žvýkačka

Našlápnout botou žvejku není dnes žádné umění, válí se jich po zemi nespočet. A nejen na zemi! Můžete si do ní sednout na lavičce nebo v tramvaji. A žvýkačka ve vlasech? Takové „koniny“ sem tam vymyslí děti ve škole. Než čekat 50 let na rozklad žvýkačky, raději si postižené místo namažte trochou majonézy a nechte ji chvíli působit. Pak už stačí jen opatrně sloupnout.

Super zábal na vlasy

Majonéza se hodí spíše na hrubší vlasy, ty jemné by zbytečně zatěžovala. Před nanesením na vlasy můžete do majolky přidat pár kapek olivového oleje.

Na dlouhé vlasy by měly postačit dvě lžíce, které včesejte po celé délce vlasů a obalte potravinovou folií nebo pytlíkem. Za přibližně 20 minut majonézovou kúru smyjte a umyjte si vlasy běžným způsobem.

Někdo doporučuje nanášet majonézu na vlasy suché, někdo na mokré. V tomto se ženy nesjednotily, tak záleží na vás, s jakým postupem se lépe ztotožníte.

Bábovka s majonézou?

Majolka se nehodí jen do slaných pokrmů, udělejte si vynikající vláčnou bábovku!

Co je potřeba:

500 g polohrubé mouky

300 g moučkového cukru

300 ml mléka

250g majonézy

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

Troubu předehřejte na cca 180 °C. Všechny ingredience smíchejte, vymažte bábovkovou formu, nalijte do ní těsto a vložte do trouby. Asi po 45 minutách zkontrolujte špejlí. Když se těsto na špejli nepřichytí, máte hotovo.

Zdroje: www.bobvila.com, www.prozeny.cz, www.prostreno.cz