Pokud se vám doma objeví octomilky, jednejte rychle. Pomůže dostatečný úklid, likvidace pomocí pastí, ale třeba i biologická zbraň ve formě masožravé rostliny nebo osvědčené babské rady. Co všechno můžete udělat, abyste zbavili domácnost otravných mušek?

Ovocné mušky v kuchyni

Banánové, ovocné, octové nebo také vinné mušky, to jsou další přízviska octomilky obecné (Drosophila melanogaster). Tento drobný hmyz patří do velkého řádu dvoukřídlých, tedy skupiny, jejíž zástupci mají pouze jeden pár blanitých křídel. Kromě octomilek najdeme v této skupině i různé druhy much, také masařky, tiplice, bodavé ovády, nepříjemné komáry, dále například vrtuli třešňovou, jejíž larvy způsobují červivost třešní nebo bedlobytky, které jsou zase odpovědné za červivost hub. Octomilky (Drosophila) vám sice nezpůsobí bolestivé bodnutí, jejich přítomnost v domácnosti však většinou nepotěší. Stačí zapomenutá sklenka od vína, nevynesený koš s odřezky ovoce či zeleniny nebo jeden přezrálý banán a vzápětí se už po vaší kuchyni vznášejí tucty nezvaných návštěvníků.

Pohled zblízka do červeného oka

Do rodu octomilka patří přes 1 500 různých druhů mušek, zástupci se vyskytují po celém světě. Jednotlivé druhy se liší zbarvením těla, velikostí, chováním, potravou i způsobem rozmnožování. Jedná se o drobný hmyz s tělem 2 až 4 mm dlouhým nesoucí dvě křídla a tři páry nohou. Konkrétně octomilka obecná dorůstá nejčastěji 2 mm, její tělo je žlutohnědé, ale může přecházet do hnědého až černého zbarvení. Při detailním pohledu odhalíte výrazný rozlišovací znak a to červené oči. Zajímavý je rozdílný vzhled mezi samcem a samicí, samci jsou menší a na svrchní straně zadečku mají černou skvrnu. Právě octomilku obecnou, případně její o něco větší příbuznou octomilku velkou (Drosophila funebris) nejčastěji potkáte v blízkosti lidí.

Proč se doma octomilky objeví?

Přezrálé nebo kvasící ovoce, zbytky octa, vína a podobné lahůdky octomilky jistě přilákají, jejich vůně pro ně znamená jednoznačnou pozvánku k hostině, mají rády vše, co je sladké a fermentuje. Stejně tak je pro ně velmi lákavý odér zahnívajících rostlin v květináčích nebo trhaných květin ve váze, o nelibě zapáchajících zbytcích z odpadkového koše nemluvě. Citlivý čich mušky přivábí, přilétnou z venkovního prostředí a rychle se množí. Je také možné, že si jejich vajíčka přinesete už rovnou s ovocem z obchodu nebo ze zahrádky. Pak už se jen nestačíte divit, jak rychle se populace octomilek rozroste a kolik se jich zanedlouho objeví.

Z vajíčka se vylíhne muška za pár dní

Octomilky se rozmnožují rychle a efektivně, rychlost vývoje závisí mimo jiné i na teplotě (při teplotě 18 °C bude larvám trvat vývoj dvojnásobnou dobu než při teplotě 25 °C). Samice je schopna naklást až 300 drobných vajíček (jsou dlouhá jen asi 0,5 mm) přímo na ovoce. Během dvanácti hodin se z vajíčka vylíhnou larvy (při teplotě 25 °C) a začnou se živit ovocem i mikroorganismy, které rozkládající se potraviny obsahují. Larvy rostou a postupně se mění, nakonec se zakuklí a za čtyři dny se vylíhne dospělec. Samičky jsou schopny pářit se již za 12 hodin od chvíle, co se vylíhnou z kukly a brzy poté už jsou připraveny naklást vajíčka. Dospělé octomilky žijí až devět týdnů. Celý vývojový cyklus jsou octomilky schopné stihnou za sedm až osm dní, ale může jim trvat i déle než měsíc. Vše závisí na několik faktorech, důležitá je hlavně teplota (čím tepleji doma máte, tím rychleji se octomilky množí), ale i dostupnost potravy, množství dospělých jedinců aj.

Jak se zbavit octomilek?

Přestože přítomnost octomilek vaše zdraví přímo neohrožuje , jejich blízkost zrovna nadšení nevzbuzuje. Drobné poletující mušky obtěžují okolí svou přítomností, navíc nejen znehodnocují potraviny, ale také přenáší bakterie, plísně, hnilobu a kvasinky. Jak tedy vyzrát na octomilky v domácnosti?

Zamezte dalšímu množení

Nejdůležitější je najít místo množení hmyzu a zničit jej. Musíte tedy vypátrat, co octové mušky nalákalo a kde se seskupují. Bez otálení zpracujte jakékoli přezrálé ovoce, pokud už se kazí a zahnívá, nezbývá než je neprodleně vyhodit. Další kusy ovoce skladujte v uzavíratelných dózách a pravidelně je kontrolujte. Otřete také skvrny od ovocné šťávy a vymyjte misku, kde ovoce leželo. Vyneste odpadkový koš a důkladně jej vypláchněte, případně umyjte teplou vodou s přípravkem na nádobí, nezapomeňte ani na jeho vnější stranu a také jeho bezprostřední okolí. Projděte kuchyň, zkontrolujte kuchyňskou linku i dřez a vše kolem něj, jestli někde nezůstaly zaschlé zbytky lepkavých šťáv, zapomenutá sklenice od vína nebo prázdná nádoba od ranního smoothie. V případě nutnosti vyčistěte odtok dřezu od usazených organických zbytků.

Útok vzduchem

Likvidaci dospělých octomilek komplikují jejich malé rozměry a velký počet mušek. S plácačkou na mouchy příliš nepochodíte, drobných protivníků je většinou příliš velké množství. Bojovat se dá ale i jinými prostředky. Až objevíte ložisko hodujících mušek neváhejte, připravte si vysavač a jednoduše je vysajte, zbavíte se tak naráz velkého počtu jedinců. Následně otevřete okna a vytvořte průvan, octomilky nemají proudění vzduchu rády a časté větrání nesnáší. Takovým způsobem zasadíte populaci octomilek u vás doma první ránu.

Past na octomilky

Na poletující mušky nastražte past, do které je nalákáte na vůni octa či ovocné šťávy, ale už nenajdou cestu ven. Bez problémů je zakoupíte v obchodech s domácími potřebami nebo v drogeriích a jejich cena se většinou pohybuje kolem sta korun. Výhodou takových lapačů je, že se k hubení mušek nepoužívají žádné insekticidy, dovnitř vlijete jen návnadový roztok (například cukrovou vodu s octem), octomilky vletí do lapače vábeny návnadou, zůstanou uvězněny a zahynou. Podobnou past pak můžete používat opakovaně, vymyjete ji, znovu naplníte a je připravena pro další boj s octomilkami. K dostání jsou i pasti včetně náplní, kterou jednoduše vyměníte a lapač používáte dál. Předností tohoto výrobku je dlouhá životnost návnadového roztoku, vydrží ve funkčním stavu až jeden měsíc, nekazí se ani nezapáchá. Octomilek vás rychle zbaví i různé doma vyrobené pasti. Do malé skleničky nalijte ocet s trochou cukru a přikápněte saponát na nádobí. Změníte tak povrchové napětí kapaliny a octomilky se v tekutině utopí.

Doma vyrobená past na octomilky také funguje

Pokud je vám zabíjení malých tvorečků proti mysli, dokážete si v domácích podmínkách vyrobit jednoduchou a spolehlivou past, do které octomilky pochytáte a venku je později vypustíte. Stačí vám miska nebo kelímek, potravinářská fólie, gumička a párátko. Na dno misky vložte kousek ovoce, případně kápněte trochu balsamikového octa, lžičku vína či piva, zkrátka cokoli, na co mušky nalákáte. Pokud je vaše vnadidlo tekuté, dejte ho jen kapku, případně vložte do misky pouze nasáknutý ubrousek. Ve větším množství tekutiny by se mušky utopily. Misku přetáhněte potravinářskou fólií, kterou po obvodu dobře utěsníte gumičkou tak, aby tudy hmyz nemohl uniknout. Do fólie udělejte párátkem nebo nožem dvě tři dírky a past položte blízko místa výskytu octomilek. Za hodinu až dvě do pasti nachytají octomilky. Pak ji vyneste ven, fólii odstraňte a dejte muškám svobodu. Obdobnou past vyrobíte i z vyšší sklenice a archu obyčejného, případně voskovaného papíru. Papír srolujte do trychtýře s velmi malým vyústěním a zasuňte do sklenice s návnadou.

Likvidace sprejem či lampou

Nejen proti octomilkám, ale i proti jiným druhům nepříjemného hmyzu slouží lepové desky. Kromě octomilek si poradí i s výskytem mšic, molic, dřepčíků a dalších drobných škůdců na pokojových i užitkových rostlinách. Lepovou desku vyvěste poblíž místa, kde se octomilky vyskytují a postupně se přichytí na lepivou plochu pasti a kromě nich i další hmyz poletující v domácnosti. K hubení octomilek je možné využít také některý z volně dostupných sprejů proti létajícímu a lezoucímu hmyzu, který funguje prakticky okamžitě po aplikaci. Nejste-li příznivci insekticidů, vyrobte si vlastní sprej na octomilky. Do rozprašovače nalijte roztok s vysokým obsahem alkoholu. Ten zabije nejen dospělé octomilky, ale zlikviduje i jejich vajíčka.

Jestli vás přítomnost hmyzu obtěžuje dlouhodobě, zvažte pořízení elektrického lapače hmyzu v ceně přibližně tři sta korun. Přístroj vyřazuje UV záření příslušné vlnové délky a světlem láká letící hmyz. Živočichové vletí do lampy a jsou zabiti elektrickým výbojem, případně chyceni na lepovou desku. Lapač stačí zasunout do zásuvky a o vše už se postará sám.

Biologická likvidace masožravkou

Dobrým likvidátorem drobných mušek, ale třeba i komárů či větších much, jsou masožravé rostliny. Tyhle přírodní lapače nepříjemného hmyzu jsou navíc krásné a fascinující a jejich pěstování se nemusíte bát. Za spojence si vyberte například některou z rosnatek (Drosera), které nejsou na pěstování náročné, vhodná je rosnatka kapská (Drosera capensis). Umístěte je na okenní parapet, kam hodně svítí slunce a rostliny nemají žádné zastínění, dopřejte jim dostatek vody a ony se vám za péči odmění. Přestože nemáte vystaráno. Masožravé rostliny jsou sice schopné nachytat mnoho drobných mušek, nespoléhejte se ale jen na jejich lovecké schopnosti. Prevence a důsledný úklid vám čistou domácnost bez mušek zaručí daleko spolehlivěji.

Vyzkoušejte i babské rady

Kromě důsledného úklidu a hubení mušek různými způsoby máte i další možnosti, jak octomilky z bytu vypudit. Vyzbrojte se dostatečným množstvím hřebíčku a rozložte koření na porcelánové misky či talířky. Ty pak rozmístěte po bytě v místech, kde se octomilky nejčastěji vyskytují. Jeho příjemné aroma provoní byt, ale muškám moc nevoní. Trochu méně příjemným pomocníkem je oloupaný česnek. Vyhnat octomilky pomohou oloupané stroužky česneku či přímo rozdrcený česnek umístěný na strategických lokalitách. Mušky nemají rády ani vůni některých esenciální olejů (máta, citrónová tráva či eukalyptus). Nakapejte trochu voňavého esenciálního oleje na talířek nebo do aroma lampy, případně smíchejte s vodou a naplňte do rozprašovače. Octomilky se brzy odstěhují někam, kde jim o bude vonět lépe.

Mušky v květináči mohou být také octomilky

Prošli jste celý byt, vše podezřelé jste zlikvidovali a uklidili, ale stejně se mušky pořád někde berou? Zkontrolujte pokojové rostliny v květináčích. Drobné mušky vyletující z květináče mohou být smutnice, ale klidně také octomilky. Rostliny mají pravděpodobně příliš vlhký substrát, zahnívají a lákají tak octomilky ke kladení vajíček. Nechte hlínu v květináčích trochu proschnout a umístěte do jejich blízkosti některou z pastí.

Líhništěm octomilek se snadno stane i vermikomposter, který se stále častěji objevuje i v městských bytech. Pokud žížaly nedokážou dostatečně rychle zpracovat vkládaný bioodpad, pustí se do zahnívajících kousků octomilky. Krájejte organické zbytky na menší kousky, které žížaly zvládnou snadněji a snažte se bioodpad v kompostéru překrývat nebo mírně zahrabávat (poslouží například vrstva pilin nebo kávová sedlina, případně již hotový kompost). Na odpad určený do kompostéru nebo do popelnic na bioodpad si pořiďte uzavíratelnou nádobu.

Octomilky jsou i užitečné

Octomilkám se dostává mnoha přízvisek a to většinou dosti nelichotivých. Otravné, nepříjemné, nevítané, to všechno ovocné mušky pro mnohé z nás jsou. Tito drobní živočichové však umějí být i užiteční. V první řadě mají obrovský význam pro vědu. Sehrály důležitou úlohu při genetickém výzkumu jako modelový organismus pro studium dědičnosti. Jejich rychlý reprodukční cyklus a velké množství potomstva z nich dělají ideální objekt pro genetické studie a tak jsou v laboratořích molekulární biologie stále používány.

Domácí chov octomilek

Ačkoli se většina lidí snaží ovocných mušek doma zbavit, někdo si doma octomilky chová nebo je dokonce kupuje. Dospělci i larvy jsou používány jako krmný hmyz pro akvarijní či terarijní živočichy. Pochutnají si na nich akvarijní rybky, ale i ještěři, pavouci či drobné druhy žab a jejich majitelé pro své mazlíčky chovají malé mušky v domácích líhních. Hlavně nelétavé druhy octomilek jsou pro tyto živočichy chutným soustem.