Dřív bylo běžné každých pár let povolat malíře a nechat si vymalovat. V dnešní době si díky široké škále kvalitních a snadno dostupných materiálů a barev s jednoduchou aplikací dokáže spousta lidí vymalovat malování svépomocí. Tou nejdůležitější činností je ale úprava povrchu před nanesením barvy. Samotné malování je pak prakticky za odměnu.

Plánování a nákup

Na samém začátku snažení si pečlivě rozvažte odstíny a kombinace barev i jejich celkové vyznění. Plánujte dlouhodobě a s ohledem na další zařízení bytu. Syté barvy užívejte umírněně a vhodně je kombinujte se světlými a pastelovými tóny, aby celek nepůsobil ponuře a těžkopádně nebo nepřipomínal zběsilou jízdu na kolotoči.

Nakupte si veškeré potřebné vybavení, nespoléhejte na zásoby z minulého malování, starší malířské náčiní už bude pravděpodobně k nepotřebě a musíte mít nové. Využijte široké nabídky a pořiďte štětky, štětce i válečky různých velikostí, vybírejte je s ohledem na rozměry prostor, které hodláte vymalovat. Váleček i štětky před samotným natíráním vyperte ve vodě, nebudou pak pouštět chlupy. Na trhu jsou také různé malovací sety obsahující veškerou potřebnou výbavu. Hodit se může i stříkací pistole. Oprašte matematické znalosti a spočítejte si, kolik kilogramů barvy máte zakoupit. Důležitou součástí výbavy jsou různé zakrývací fólie a plachty, lepící či krepové pásky a další ochranné prostředky.

Důsledné zakrytí

Vystěhujte zařízení pokoje nebo ho alespoň seskupte do středu místnosti. Veškeré kusy nábytku schovejte pod fólií, plachtou či kusem látky, které přichytíte lepící páskou. Vyplatí se co nejlépe zakrýt podlahu, nezapomeňte ani na ochranu dveří, zabráníte tak šíření prachu do ostatních místností. Zárubně dveří, rámy oken i topná tělesa oblepte maskovací páskou, ušetří to spoustu práce při úklidu. Technicky zdatnější osoby odmontují kryty vypínačů a zásuvek, mějte se ovšem na pozoru, hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem! Totéž platí pro stropní i další bytová svítidla. Nejste-li si jisti a s elektřinou si nevíte rady, raději použijte lepící pásku, vše dostupné oblepte a zakryjte.

Příprava zdi

Teď už jste na nejlepší cestě k nově vymalovanému interiéru. Než ale nanesete barvu, ověřte si v jakém stavu je podklad, tedy strop a zdi. Ze zdí vytáhněte všechny nepoužívané háčky, hřebíky, hmoždinky apod. Zejména u starších a několikrát přemalovaných povrchů bude nutné odstranit vrstvy letitých nátěrů. Nelze přesně stanovit, kolik vrstev nátěru zeď maximálně unese. Proto proveďte jednoduchý test, namočte váleček do vody a několikrát jím přejeďte po zdi. V případě, že se vrstva staré malby nalepí na váleček, nutnosti oškrábat dřívější nátěr se nevyhnete. Zdi navlhčete a postupně odstraňujte nátěr škrabkou.

Opravte díry a prasklinky, nejprve z nich vyfoukněte nebo vysajte prach, následně je zahlaďte sádrou, štukem nebo akrylovým tmelem. V ideálním případě celou plochu přebruste. Spravování nerovností a broušení patří k nejméně oblíbeným činnostem, ale dokonale hladký a celistvý podklad je stěžejní pro kvalitní malbu. Před malováním nezapomeňte zdi i strop natřít penetrací, která slouží ke zpevnění povrchu a sjednocení savosti, zároveň zlepšuje přilnavost nátěru. V posledním kroku nanášejte rovnoměrně zvolenou barvu, řiďte se pokyny výrobce.